Știri
Arlie, ultima acvilă monitorizată satelitar
27 aprilie 2016
Din păcate, Arlie este acum singură acvilă țipătoare mică din România care mai este monitorizată satelitar de ornitologi. Până acum au fost montate 18 emițătoare pe 19 acvile, iar Arlie și Erika erau singurele păsări care mai erau în viață sau de pe care nu căzuse transmițătorul în 2015.

Din luna ianuarie, transmițătorul montat pe Erika nu transmite decât aceeași poziție, undeva în Botswana. Acest lucru înseamnă fie că pasărea a murit, fie transmițătorul nu se mai află pe spatele ei. Din totalul de 19 păsări, doar Arlie mai furnizează acum date.
Spre deosebire de anul trecut, când a sosit pe 31 martie în România și a stabilit un nou record, Arlie a ajuns acasă, la cuibul din Piemontul Făgărașului, cu două zile întârziere, pe dată de 2 aprilie. Datele transmise prin satelit indică faptul că era la cuib în intervalul orar 13-16. Arlie își așteaptă acum partenerul, care va trebui să îi demonstreze că merită să se împerecheze cu ea. An de an, masculul trebuie să îi ofere hrană, să îi arate că poate avea grijă de femelă și de pui din momentul în care vor fi depuse ouăle și până când puiul va fi gata de zbor.
Acvilele depun, de obicei, doar două ouă – iar puiul mai puternic îl aruncă din cuib pe cel mai slab, astfel încât el să primească mai multă hrană din partea părinților. Păsările pornesc în luna septembrie spre cartierele de iernare din Africa și parcurg un drum care variază că distanță de la 9.000 la 12.000 de kilometri. Datele oferite de transmitatoarele satelitare indică nu doar rutele de migrație, ci și teritoriile de hrănire. Datele satelitare din România nu sunt puse la dispoziția publicului, pentru a proteja zonele de cuibărit ale acvilelor. Restul călătoriilor acvilelor poate fi văzut online pe siteul www.pomarina.ro.
Arlie este și ultima acvilă care a primit un emițător satelitar în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect care a și fost premiat de Comisia Europeană cu distincția Best Project. Beneficiarul proiectului a fost Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, iar parteneri Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română. Ea a fost capturată, inelată și dotată cu transmițător satelitar în vara anului 2013.
Categorii de produse
Coș
Arhive
Newsletter

Noutati
Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj
Update: Revenim cu detalii despre Noaptea Privighetorilor. Societatea Ornitologică Română (SOR) anunță reprogramarea evenimentului Noaptea Privighetorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile prevăzute de prognoza pentru după-amiaza de sâmbătă, 4 iunie. Astfel, pentru cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor vă dăm întâlnire vineri, 10 iunie 2022. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului. Programul evenimentului nu suferă modificări. Evenimentul este realizat cu sprijinul Lidl România.
Proiecte
Materiale SPN
David Attenborough, eroul multor naturaliști, mici sau mari, spunea: În 1945 se credea că a crea rezervații și parcuri naturale este de ajuns pentru a ajuta fauna, dar acest lucru nu mai este o opțiune. Acum, nici măcar toate astea nu sunt de ajuns. Toate terenurile de la țară ar trebui puse la dispoziția animalelor […]