Share

Arlie, ultima acvilă monitorizată satelitar

Din păcate, Arlie este acum singură acvilă țipătoare mică din România care mai este monitorizată satelitar de ornitologi. Până acum au fost montate 18 emițătoare pe 19 acvile, iar Arlie și Erika erau singurele păsări care mai erau în viață sau de pe care nu căzuse transmițătorul în 2015.

Din luna ianuarie, transmițătorul montat pe Erika nu transmite decât aceeași poziție, undeva în Botswana. Acest lucru înseamnă fie că pasărea a murit, fie transmițătorul nu se mai află pe spatele ei. Din totalul de 19 păsări, doar Arlie mai furnizează acum date.

Spre deosebire de anul trecut, când a sosit pe 31 martie în România și a stabilit un nou record, Arlie a ajuns acasă, la cuibul din Piemontul Făgărașului, cu două zile întârziere, pe dată de 2 aprilie. Datele transmise prin satelit indică faptul că era la cuib în intervalul orar 13-16. Arlie își așteaptă acum partenerul, care va trebui să îi demonstreze că merită să se împerecheze cu ea. An de an, masculul trebuie să îi ofere hrană, să îi arate că poate avea grijă de femelă și de pui din momentul în care vor fi depuse ouăle și până când puiul va fi gata de zbor.

Acvilele depun, de obicei, doar două ouă – iar puiul mai puternic îl aruncă din cuib pe cel mai slab, astfel încât el să primească mai multă hrană din partea părinților. Păsările pornesc în luna septembrie spre cartierele de iernare din Africa și parcurg un drum care variază că distanță de la 9.000 la 12.000 de kilometri. Datele oferite de transmitatoarele satelitare indică nu doar rutele de migrație, ci și teritoriile de hrănire. Datele satelitare din România nu sunt puse la dispoziția publicului, pentru a proteja zonele de cuibărit ale acvilelor. Restul călătoriilor acvilelor poate fi văzut online pe siteul www.pomarina.ro.

Arlie este și ultima acvilă care a primit un emițător satelitar în cadrul proiectului LIFE “Conservarea acvilei țipătoare mici în România”, proiect care a și fost premiat de Comisia Europeană cu distincția Best Project. Beneficiarul proiectului a fost Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu, iar parteneri Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română. Ea a fost capturată, inelată și dotată cu transmițător satelitar în vara anului 2013.

Dacă ți-a plăcut, distribuie