Share

Câinii de la stâne, un pericol pentru biodiversitate

Societatea Ornitologică Română consideră că, la ora actuală, problema câinilor de la stâne, care ajung să vâneze în ariile naturale protejate a depășit stadiul de conflict între vânători, biologi și crescătorii de oi. De multe ori întâlnim situații în care câinii însoțitori sunt într-un număr exagerat de mare față de numărul oilor și tot de multe ori vedem cum acești câini nu sunt hrăniți corespunzător de către ciobanii de care aparțin.

Mulți dintre acești câini pentru a supraviețui încep să caute hrană activ, acționând pe post de prădători în lanțul trofic.

Acest lucru în sine nu este neapărat rău, însă în condițiile în care indicatorii biodiversității la nivel european și național au un traseu descendent acești câini pun o presiune suplimentară și de nedorit pe populațiile naturale de mamifere și păsări, multe dintre ele fiind specii protejate și amenințate la nivel european sau global, indiferent dacă sunt specii pradă sau prădători. Câinii de stână de cele mai multe ori fie ocupă nișe libere (nișe existente tot din cauza omului), fie intră în competiție cu prădători naturali pentru hrană.

Apariția acestor câini acolo unde nu le este locul nu este vina lor (ei încearcă doar să supraviețuiască), nici a unui număr foarte mare de prădători naturali care pun în pericol turmele de oi, ci sunt mai degrabă rodul indiferenței ciobanilor față de acești câini. Câinii în stare de libertate și de semi-libertate sunt o adevărată amenințare pentru biodiversitate.

Majoritatea câinilor din aceste arii provin de la stâne. Fie au fost alungați de ciobani, fie nu au primit destulă mâncare și au început să vâneze. De multe ori, acești câini fug și ajung să se reproducă necontrolat, iar apoi se sălbăticesc. Mamiferele de talie mică și medie, așa cum sunt popândăii și iepurii de câmp, se află demult în meniul câinilor de la stâne. Nici chiar celebrul jujeu nu este de ajuns pentru a-i împiedica să distrugă fauna.

Toate păsările care cuibăresc la sol sunt în pericol. Câinii, deși au jujeul la gât, le deranjează în perioada de cuibărit, mănâncă ouăle și orice pui care încă nu poate să zboare sau să fugă la adăpost. Sunt în pericol specii care deja se află pe Lista Roșie IUCN, precum pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus) sau nagâțul (Vanellus vanellus). Din acest punct de vedere, câinele liber pe terenuri este la fel de periculos pentru păsări ca șacalul.

„Noi considerăm că nu sunt extrem de importante cifrele 1, 2 sau 3 când vorbim despre acești câini. Este foarte important ca numărul de câini de la o stână să fie reglementat, iar acesta trebuie stabilit transparent, pentru că nu este nevoie de 20 de câini la o turmă de 7 oi. Numărul animalelor de pază trebuie stabilit în funcție de numărul oilor păstorite. La fel de important este felul în care acești câini sunt crescuți și întreținuți de proprietarii lor. Animalele trebuie prinse într-o evidență foarte clară: să fie microcipate și crotaliate, pentru ca proprietarul lor să poată fi identificat foarte ușor. În cazul în care câinii aceștia atacă fauna, atunci proprietarii trebuie să răspundă. Este nevoie de controale și de amenzi, dat fiind că iarna trecută au existat cazuri în Dobrogea când astfel de câini au atacat și animalele din curțile oamenilor. Nu oricine trebuie să aibă dreptul de a reproduce câinii, așa cum se întâmplă de multe ori în România. Câinii sunt responsabilitatea stăpânilor, iar până acum doar biodiversitatea României are de suferit” – spune Ovidiu Bufnilă, de la SOR.

Mai mult, câinii sălbăticiți și cei de la stâne deja au început să atace mamifere mari, precum căprioarele. În județul Brașov, la Dumbrăvița, sit Natura 2000 aflat în custodia SOR, camerele de vederi au surprins câini care hăituiau o căprioară. Camera video acționată de senzori de mișcare a fost amplasată de biologul Călin Hodor pe cărarea folosită de căprioare și alte animele sălbatice care merg să se adape. În data de 18 noiembrie 2015, căprioara a trecut pe lângă camera video în viteză, a declanșat senzorii de mișcare și a fugit. În urma ei se vede clar cum apar trei câini liberi, fără jujeu, cu comportament clar de hăituială.

Nu în ultimul rând, câinii aceștia reprezintă un pericol pentru orice persoană aflată în natură. În repetate rânduri, biologii de la SOR aflați la monitorizări în ariile naturale protejate au fost atacați de câinii în stare de semilibertate, lucru care se întâmplă și cu turiștii pasionați de natură.

Societatea Ornitologică Română a fost primul ONG de mediu care a contestat legea vânătorii anul acesta și a reușit, alături de alte 40 de organizații, să impună modificări în beneficiul faunei României. Punctul de vedere al ciobanilor este legitim, deoarece este absurd să impui un număr foarte mic de câini acolo unde sunt frecvente atacurile asupra turmelor de oi. În același timp, este legitim punctul de vedere potrivit căruia numărul de câini de stână trebuie limitat din considerente care țin de protecția mediului.

Legea încă este perfectibilă, iar singura cale de modificare este crearea unui grup de lucru la nivel ministerial, din care să facă parte experți în mamifere, în general, și carnivore în special, experți în ornitologie, reprezentanți ai crescătorilor de animale, reprezentanți ai vânătorilor, proprietari de terenuri și autorități care să stabilească numărul de câini necesar la o stână.

Dacă ți-a plăcut, distribuie