Share

Emilia, gâsca cu gât roșu braconată în ianuarie, are o urmașă din România

La începutul anului vă spuneam că Emilia, una din cele 10 gâște cu gât roșu echipate cu transmițătoare satelitare prin proiectul - LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight”, a fost braconată înainte de a ajunge în gospodăria unde a fost găsită de autorități, potrivit datelor transmise de emițătorul prin satelit pe care pasărea îl purta.

La scurt timp, localnicii din comuna Mihail Kogălniceanu îi anunțau pe colegii noștri biologi Emil Todorov și Sebastian Bugariu, care se aflau în zonă, despre existența unui alt exemplar de gâscă cu gât roșu rănit. Pasărea a fost recuperată și a ajuns la medicii veterinari de la Fundația Visul Luanei, singurul centru de reabilitare a animalelor sălbatice din București. După ce s-a recuperat, gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) a primit și un nume, Victoria, dar și un emițător nou, donat de cei de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Pe 20 februarie, Emil Todorov împreună cu cei de la Fundația Visul Luanei au mers în județul Ialomița pentru a elibera pasărea. Locul nu a fost întâmplător ales. În zonă se afla un stol de gâște cu gât roșu. „Era foarte important ca pasărea să fie eliberată aproape de un stol, să îl găsească repede și să zboare împreună cu celelalte gâște cu gât roșu. Am avut ceva emoții, dar Victoria a găsit repede stolul și nu au fost probleme de acomodare. A stat 20 de zile în județul Ialomița, iar apoi a plecat spre cartierele de cuibărit din tundra Siberiei. Până acum, Victoria a zburat 900 de kilometri și se află în regiunea Krasnodar. Sperăm să o revedem în luna noiembrie când se va întoarce în cartierele de iernare din România sau Bulgaria”, a declarat managerul de proiect din partea SOR pentru proiectul dedicat gâștelor cu gât roșu „Life for Safe Flight” Emil Todorov.

Update: Victoria este deja la 1.300 km față de locul de unde a plecat din România

La ora actuală, pe glob mai există numai circa 50.000 de exemplare de gâscă cu gât roșu. An de an, această specie cuibărește în Siberia, de unde vine să ierneze în Ucraina, România și Bulgaria. 

Proiectul LIFE16 NAT/BG/ 000847 „Life for Safe Flight” implică organizații din toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gâtul roșu – Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria. În România sunt implicate SOR, AGVPS, Ministerul Mediului și Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Puteți urmări deplasările gâștelor cu gât roșu pe site-ul proiectului savebranta.org.

Dacă ți-a plăcut, distribuie