Share

Euro Birdwatch 2018 – raport de teren

Dimineața de sâmbătă, 6 octombrie, ne-a găsit pe teren, cu binoclurile la ochi. 331 de oameni din toată țara am fost, cu totul, la EuroBirdWatch 2018, cel mai mare eveniment de observare a păsărilor în migrație, pe continentul european.

Topuri

Am înregistrat împreună prezența a nu mai puțin de 44.202 de păsări. În top 3 al celor mai numeroase specii observate în România cu această ocazie au fost rața mare (Anas platyrhynchos) – 6.506 de exemplare, lișița (Fulica atra) – 5.972 de exemplare și graurul (Sturnus vulgaris) – 5.179 de exemplare.

Merită să dai perna pe binoclu într-o dimineață de weekend? Noi suntem convinși că da. Orice ocazie de a petrece câteva ore în natură, printre prieteni, cu ochii după păsări pe care probabil că nu le vezi chiar în fiecare zi, îți aduce garantat un zâmbet mare pe față. Genul de zâmbet care nu dispare ușor, pentru că e alimentat de noi și noi descoperiri: „Ia uite cum s-a pus egreta aia”, ”Eretele, uite eretele! Sunt doi, vânează!”, „Ăsta e stârcul roșu? E prima dată când îl văd altfel decât în poză!”, „Stol de călifaaaari, vine din stânga!”. Sunt multe exclamații, pentru că o astfel de plimbare este, de fapt, un șir continuu de mici (sau mari) bucurii: afli lucruri noi despre comportamentul păsărilor pe care deja știi să le identifici, vezi și înveți specii noi și faci fotografii faine.

Înapoi la Excel

Dar la final vine și partea mai puțin atractivă: raportarea datelor culese. Fișele de observație trebuie completate și trimise la timp, ca să fie luate în calcul la nivel continental. Colega noastră, Dora Domșa, și-a sacrificat duminica și a centralizat informațiile primite de la cei care au ieșit pe teren. Și acest moment vine cu concluzii interesante. După ce ai alergat o zi întreagă după păsări, sigur ești curios să afli care a fost cea mai numeroasă specie întâlnită și câte specii ai văzut în total. Vrei să știi și cum a fost pentru ceilalți, normal. Ce-or fi văzut birdwatcherii din Cluj, Sibiu, Iași, Satu Mare, București, Alba, Brașov, Brăila, Covasna, Argeș sau Maramureș? Câte specii diferite au fost văzute cu această ocazie?

De EuroBirdWatch 2018 au fost organizate 32 de ieșiri la păsări, la care au participat peste 300 de oameni și au fost observate 161 de specii, în total 44.202 de păsări, fix.

Am pus fotografii din aproape toate expedițiile aici, dar pentru fiecare sucursală, EuroBirdWatch 2018 a însemnat altceva.

SOR Alba

Florin Toncean a fost cel care a coordonat „operațiunile”, mai exact două ieșiri. Sâmbătă, au fost la Cugir și Eleșteiele Aurel Vlaicu, din județul Hunedoara. Duminică s-au bucurat de plimbare și povești cu păsări copiii de la școala din Rahău, care au notat tot ce zboară în zona cetății țărănești de la Câlnic. Printre „vedetele” turelor au fost pițigoiul de stuf, corcodelul mare, ciocănitoarea neagră și pițigoii codați. Surpriza lor, să găsească juvenil de Podiceps cristatus în luna octombrie.

SOR Brăila

Grupul de brăileni coordonat de Marius Vernescu a cercetat Insula Mare a Brăilei. Ca de obicei, abundență de păsări de apă și de limicole, pe malurile Dunării. Brăilenii au văzut, printre altele, 100 de sticleți. Nu pare cine știe ce observație, dar, de fapt, au văzut mai multe exemplare ale acestei specii decât au semnalat, cumulat, toate celelalte echipe SOR din țară.

SOR Brașov

Dan Ionescu a fost în Piatra Craiului și, pe bucata de traseu Fântâna lui Botorog – Cabana Curmătura, a avut timp să observe mai multe specii de munte. A luat în vizor 16 specii diferite: de la corbi și aușei cu cap galben, la forfecuță, pițigoi moțat și altele.

SOR București

Bucureștenii au plecat de acasă în acest weekend. Au mers la mare. Prima lor descindere a avut loc pe malul Lacului Techirghiol, custodie a SOR. Cele mai interesante observații – o becațină mica, dar și peste 1000 de călifari albi. A urmat o vizită la Agigea Ringing Station, unde au observant păsările de aproape, iar duminică au plecat spre Vadu, cu escală la Năvodari. Lista s-a îmbogățit cu ciocîntorși, culici mari și ereți de stuf, toți notați de observatorii grupului coordonat de Silviu Panțîru. 53 de specii au văzut cu totul, în cele două zile de EuroBirdWatch.

SOR Cluj

Nici clujenii nu au stat în oraș, au plecat pe Lacurile de la Câmpenești. Grupul din Cluj, cordonat de Alexandru Stermin, a adăugat pe listă, printre altele, cânepari, rațe roșii, mărăcinari și chiar și un fugaci de țărm.

SOR Iași

Echipa din Iași a avut program variat: o ieșire în zona Ciorbagiu, cu un grup de studenți și o activitate pentru elevii școlii din Gropnița, în situl Eleșteiele Jijiei și Miletinului, ambele ghidate de Carmen Gache, coordonatorul sucursalei. Bonus, biologul Lucian Fasolă-Mătăsaru a făcut câte o incursiune la Fermele Piscicole Țigănași și Vlădeni, unde vedetă a fost codalbul.

SOR Maramureș

Cu buhai de baltă, nagâți, boicuși, scatii, rațe pestrițe și rațe fluierătoare s-au delectat colegii din Maramureș, care au vizitat Lacurile Ariniș și Motiș. Grupul lor a fost coordonat chiar de președintele SOR – profesorul Alexandru Lapoși.

SOR Pitești

Adrian Mestecăneanu și Radu Gava au ieșit cu o clasă de elevi pe lacul de acumulare Pitești și Lacul Bascov. Și pe la ei a trecut codalbul, dar cu siguranță s-au bucurat și de apariția pescărașului albastru, a pănțărușului sau a fluierarului de munte.

SOR Satu Mare

Lacurile Porumbeşti și Moftin, Heleşteul Bercu, Valea Someşului și Zona Socondului au fost monitorizate de birdwatcheri experimentați și de elevi din Satu Mare. Știm sigur că le-a plăcut copiilor tura, pentru că i-am văzut pe toți zâmbind în fotografia de grup. Cum să nu zâmbească, dacă au văzut ciocănitoare de stejar, gaiță, pițigoi albastru, alunar și erete de stuf și multe alte specii?

SOR Sibiu

Pe lacurile de pe Olt a mers Cătălin Fuciu, cu un grup din Sibiu. Efortul lor a fost răsplătit de apariția unui șoim călător, dar au văzut și cârstel de baltă, egretă mare, ciocănitoare pestriță mică și nu mai puțin de 22 de codobaturi albe.

Dacă vrei să vii și tu cu noi data viitoare, scrie-ne și te-ajutăm să iei legătura cu cea mai apropiată sucursală SOR. Ai un an întreg să ieși cu ei la păsări, să înveți să identifici speciile pe care le vezi și să-ți exersezi capacitatea de a estima cât mai bine câte păsări sunt într-un stol de rațe mari, lișițe sau grauri. Cele trei specii pe care le-am numit au avut, în ultimii trei ani, cele mai numeroase semnalări cu ocazia EuroBirdWatch.

Statistica la nivel european poate fi văzută AICI.

Dacă ți-a plăcut, distribuie