Știri
Euro BirdWatch 2019
30 septembrie 2019
Dacă este octombrie, atunci este Euro Birdwatch! A devenit deja o tradiție și în România să ieșim în primul weekend din octombrie ca să observăm migrația păsărilor. O tradiție care la nivel european a ajuns la cea de-a 26 ediție. Cel mai mare eveniment de observare a păsărilor sălbatice în migrație este organizat de BirdLife International, iar anul acesta este coordonat de partenerul din Slovacia.
La acțiunea din acest an, care are loc în weekendul 5-6 octombrie, participă păsărari din 40 de țări europene și asiatice. În 2018, aproape 27.000 de participanți au luat parte la Euro Birdwatch și au observat peste 5,2 milioane de păsări. Dacă ești pasionat de păsări și de natură te așteptăm alături de noi la cel mai mare fenomen de birdwatching.
Ce vei face mai exact la eveniment?
Precum expresia „Regarde le ciel!”. Chiar așa va fi! Vom sta cu ochii pe cer toată ziua și ne vom bucura de cel mai spectaculos fenomen din lumea zburătoarelor – migrația de toamnă. În plus, ai ocazia să întâlnești alți pasionați de păsări, să afli informații inedite despre înaripate chiar de la colegii noștri biologi, să te bucuri de o ieșire în natură și de multă socializare. Pe lângă toate astea, ne ajuți să numărăm păsările și să le trecem în fișa de observații.
De ce ai nevoie pentru Euro Birdwatch?
În primul rând de voie bună, este cel mai important ingredient. Apoi adu cu tine un determinator care să te ajute să identifici speciile văzute, un binoclu și un aparat foto cu care să surprinzi momentele petrecute în natură. Un alt aspect important este echiparea pentru o zi de stat în aer liber.
Primul lucru: verifică vremea ca să știi cum să te îmbraci. Totuși, e de preferat să ai la tine și ceva haine groase, plus bocanci, ochelari de soare și șapcă. Ar fi bine să nu uiți acasă nici sandwich-urile și cafeaua sau ceaiul.
Ce locuri să alegi pentru ieșire?
În general, mergem în zonele unde știm că sunt aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri naturale sau de acumulare, mlaștini și păduri.
Mai jos găsești o listă cu sucursalele SOR care organizează ieșiri în natură pentru observarea migrației păsărilor. Dacă nu-ți găsești orașul pe listă, nu-ți face griji. Poți chiar tu să aduni o mână de prieteni și să ieșiți împreună să observați și să numărați păsările. Trebuie să notați fiecare specie pe care o vedeți și fiecare exemplar.
Observațiile trebuie trimise până duminică, ora 14, pe adresa dora.domsa@sor.ro pentru a putea fi strânse și trimise către organizația din Slovacia, care le va centraliza pe toate la nivel european.
Unde ies membrii SOR în acest an
București – sâmbătă și duminică, 5-6 octombrie, suntem la Agigea pentru Maratonul Ornitologic. Mai multe detalii găsești aici.
Cluj – sâmbătă, 5 octombrie, ieșire la Lacurile de la Câmpenești sau Gilău la ora 10:00. Locația exactă va fi stabilită la începutul săptămânii, după ce colegii de la SOR Cluj vor vedea cele două zone, pentru a decide unde pot fi observate mai multe păsări.
Brașov – sâmbătă, 5 octombrie, ieșire la Dumbrăvița – sit Natura 2000 și sit Ramsar. Întâlnirea este la ora 10 pe drumul din Dumbrăvița spre Satul Nou, pe malul lacului/ barajului. Persoană de contact – Dan Ionescu, mail: dtionescu@gmail.com.
Satu Mare – sâmbătă, 5 octombrie, se iese în următoarele locații:
1. Valea Someșului în amonte de Satu Mare – punct de întâlnire Podul Galben, mal drept Someș, ora 9:30, deplasare în zăvoaie. Persoana de contact – Pojar Traian, mail: manuelafecske@yahoo.com
2. Valea Someșului în aval de Satu Mare
3. Heleșteu Bercu și Pădurea Bercu – punctul de întâlnire este la gara din Satu Mare, la ora 9:00. Persoana de contact este Fazekas Lorand, mail: pardanyi80@gmail.com.
4. Lacul Hodisa și Pădurea Sarca
5. Heleșteu Moftin și Valea Crasnei – punctul de întâlnire este poarta Heleșteu Moftin, la ora 10:00. Persoana de contact este Pauliuc Csilla, mail: pauliuccsilla@yahoo.com.
Pitești – sâmbătă, 5 octombrie, ieșire pe lacul de acumulare Pitesti, ora 10:00. Persoană de contact: Mestecaneanu Adrian, mestecaneanua@yahoo.com
Brăila – sâmbătă, 5 octombrie, se merge la Insula Mare a Brăilei, iar punctul de întâlnire va fi la trecerea de bac de la Stanca, ora 9.30. Persoana de contact este Marius Vernescu.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.