Share

EuroBirdwatch 2019 la final

Primul weekend din octombrie ne-a prins, cum altfel, dacă nu cu ochii pe cer, după păsări! Aproape 200 de oameni din toată țara au luat parte la cel mai mare eveniment la nivel european de observare a păsărilor sălbatice în migrația de toamnă – EuroBirdwatch 2019.

Biologi, voluntari, iubitori de natură au renunțat la activitățile obișnuite de weekend și au fost alături de SOR pe 5 și 6 octombrie pentru a putea surprinde unul din cele mai frumoase  fenomene de birdwatching – migrația de toamnă a păsărilor. Echipați cu binocluri, lunete, determinatoare, aparate de fotografiat și multă răbdare, oamenii au ieșit în natură să ne dea o mână de ajutor la numărarea păsărilor care migrează spre zone mai calde și, totodată, să se bucure de spectacolul oferit.

EuroBirdwatch internațional

La nivel internațional peste 29.000 de mii de oameni din 40 de țări din Europa și Asia Centrală au participat la eveniment și au observat peste 4,2 milioane de păsări.

Cele mai multe zburătoare au fost văzute în Finlanda (1.300.000), urmată de Suedia (1.200.000) și Ungaria (325.039).

EuroBirdwatch, în pas de maraton în România

În ceea ce privește numărul de zone vizitate cu ocazia EuroBirdwatch 2019, Rusia ocupă prima poziție. România se află din nou în Top 10 Europa. Suntem pe locul 7 la această categorie, semn că fenomenul de birdwatching devine din ce în ce mai cunoscut și în țara noastră și atrage tot mai mulți oameni.

38 de locații din țară au fost acoperite de oameni, fie alături de membrii sucursalelor SOR care au organizat ieșiri, fie pe cont propriu.

În plus, anul acesta SOR a organizat și primul maraton ornitologic la Agigea. A fost o competiție amicală între pasionații de înaripate. Cum a fost și cine a câștigat puteți citi aici.

Cifre din România

La nivel național datele centralizate de Societatea Ornitologică Română arată cam așa:

Numărul total de participanți – 183

Numărul total de specii obsevate – 185

Numărul de indivizi văzuți – 29.062

Speciile cu numărul cel mai mare de indivizi observați:

– Graur (Sturnus vulgaris) – 5.593

– Rață mare (Anas platyrhynchos) – 4.520

– Pescăruș râzător (Chroicocephalus ridibundus) – 3.816

Anul acesta am avut și o surpriză tare faină. În zona Dobrogei au fost văzuți de către Daria Chiriac și fotografiați de Silviu Panțîru trei vulturi pleșuvi suri. Este cu atât mai impresionant, cu cât în România nu mai cuibăresc demult vulturii.

Pentru că ne plac topurile 🙂 am făcut și un clasament cu cele mai bune rezultate din teren:

Top 3 cele mai multe ieșiri organizate:

1. Agigea – 13 ieșiri

2. Alba – 7 ieșiri

3. Satu Mare – 4 ieșiri

Județele care au strâns cei mai mulți oameni la ieșiri:

1. Satu Mare – 83 de persoane

2. Constanța / Agigea (maraton ornitologic) – 50 de participanți

3. Argeș – 25 de participanți

Cele mai multe păsări observate:

1. Agigea – 10.857

2. Alba – 5.657

3. Pitești – 3.464

Dacă ți-a plăcut, distribuie