Știri
EuroBirdwatch 2019 la final
9 octombrie 2019
Primul weekend din octombrie ne-a prins, cum altfel, dacă nu cu ochii pe cer, după păsări! Aproape 200 de oameni din toată țara au luat parte la cel mai mare eveniment la nivel european de observare a păsărilor sălbatice în migrația de toamnă – EuroBirdwatch 2019.
Biologi, voluntari, iubitori de natură au renunțat la activitățile obișnuite de weekend și au fost alături de SOR pe 5 și 6 octombrie pentru a putea surprinde unul din cele mai frumoase fenomene de birdwatching – migrația de toamnă a păsărilor. Echipați cu binocluri, lunete, determinatoare, aparate de fotografiat și multă răbdare, oamenii au ieșit în natură să ne dea o mână de ajutor la numărarea păsărilor care migrează spre zone mai calde și, totodată, să se bucure de spectacolul oferit.
EuroBirdwatch internațional
La nivel internațional peste 29.000 de mii de oameni din 40 de țări din Europa și Asia Centrală au participat la eveniment și au observat peste 4,2 milioane de păsări.
Cele mai multe zburătoare au fost văzute în Finlanda (1.300.000), urmată de Suedia (1.200.000) și Ungaria (325.039).
EuroBirdwatch, în pas de maraton în România
În ceea ce privește numărul de zone vizitate cu ocazia EuroBirdwatch 2019, Rusia ocupă prima poziție. România se află din nou în Top 10 Europa. Suntem pe locul 7 la această categorie, semn că fenomenul de birdwatching devine din ce în ce mai cunoscut și în țara noastră și atrage tot mai mulți oameni.
38 de locații din țară au fost acoperite de oameni, fie alături de membrii sucursalelor SOR care au organizat ieșiri, fie pe cont propriu.
În plus, anul acesta SOR a organizat și primul maraton ornitologic la Agigea. A fost o competiție amicală între pasionații de înaripate. Cum a fost și cine a câștigat puteți citi aici.
Cifre din România
La nivel național datele centralizate de Societatea Ornitologică Română arată cam așa:
Numărul total de participanți – 183
Numărul total de specii obsevate – 185
Numărul de indivizi văzuți – 29.062
Speciile cu numărul cel mai mare de indivizi observați:
– Graur (Sturnus vulgaris) – 5.593
– Rață mare (Anas platyrhynchos) – 4.520
– Pescăruș râzător (Chroicocephalus ridibundus) – 3.816
Anul acesta am avut și o surpriză tare faină. În zona Dobrogei au fost văzuți de către Daria Chiriac și fotografiați de Silviu Panțîru trei vulturi pleșuvi suri. Este cu atât mai impresionant, cu cât în România nu mai cuibăresc demult vulturii.
Pentru că ne plac topurile 🙂 am făcut și un clasament cu cele mai bune rezultate din teren:
Top 3 cele mai multe ieșiri organizate:
1. Agigea – 13 ieșiri
2. Alba – 7 ieșiri
3. Satu Mare – 4 ieșiri
Județele care au strâns cei mai mulți oameni la ieșiri:
1. Satu Mare – 83 de persoane
2. Constanța / Agigea (maraton ornitologic) – 50 de participanți
3. Argeș – 25 de participanți
Cele mai multe păsări observate:
1. Agigea – 10.857
2. Alba – 5.657
3. Pitești – 3.464
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.