Știri
EuroBirdwatch 2020
24 septembrie 2020
Ca în fiecare an, sosește toamna și cu ea momentul migrației păsărilor către locuri în care procurarea hranei este mai ușoară. Și cum păsările nu au aflat de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19, și-au văzut de bunele obiceiuri, împânzind cerul Europei spre bucuria observatorilor de pretutindeni.

Și ca în fiecare an, primul sfârșit de săptămână din octombrie aduce cu el EuroBirdwatch, evenimentul anual de observare a păsărilor sălbatice migratoare, eveniment care se desfășoară pe întreg continentul european. Organizat de BirdLife International, evenimentul a ajuns la cea de a 27 ediție și este coordonat anul acesta de partenerul din Slovacia.
Primul eveniment EuroBirdwatch a avut loc în octombrie 1993, când proaspăt înființata BirdLife a coordonat acțiunea a peste 100 de parteneri, cu scopul de a conștientiza nevoia de a salva păsările migratoare, precum și de a le asigura rute de migrație și locuri de popas sigure. Succesul pe care l-a înregistrat în rândul publicului, a făcut ca acestă ieșire să se transforme într-un eveniment anual, iar participanții să raporteze date despre speciile observate.

Dar este, probabil, prima dată în aproape trei decenii când se recomandă ieșirea la observat păsări în grupuri mici sau individual. Încurajăm oamenii să iasă în natură, mai ales că evenimentele din ultima jumătate de an ne-au arătat că natura are efecte foarte benefice asupra fizicului și psihicului nostru. În plus, datele colectate sunt foarte importante, ele ajută specialiștii să înțeleagă mai bine migrația păsărilor sălbatice.
Zonele cu aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri, mlaștini sunt locațiile ideale pentru a observa cât mai multe specii în această perioadă. Mai jos avem câteva recomandări, în funcție de regiunea în care vă pregătiți să ieșiți.
Dobrogea – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei
Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiștea, Lacurile de baraj de pe Argeș, Bistreț, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit
Moldova – Jijia-Miletin, Pângărați-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Mața-Cârja-Rădeanu
Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni,
Banat-Crișana – Lunca Turului, Aleșd, Cefa, Lunca Mureșului, Satchinez
Observațiile trebuie trimise până duminică, ora 14.00, pe adresa dora.domsa@sor.ro sau office@sor.ro, pentru a putea fi procesate și trimise către organizația din Slovacia, care le va centraliza pe toate, la nivel european.
Ca o noutate, pentru EBW 2020, pe lângă clasicul formular de completat pe telefon sau calculator sau de listat, vă propunem utilizarea aplicației mobile Ornitodata, cea mai facilă modalitate de a colecta și trimite datele!
Ce trebuie să faci?
Descarcă aplicația din Google Play sau iOS App Store. Ai nevoie de un cont, pe care îl poți face direct din aplicație sau pe web (https://database.sor.ro/login). După instalare te log-ezi și sincronizezi aplicația. Detalii generale despre utilizarea aplicației găsești la Meniu – secțiunea Informații utile.
Cum colectezi datele?
Vizitezi zona aleasă și pe teren adaugi observațiile direct în aplicație. Poți alege între secțiunile „Observații ocazionale” (dacă nu acoperi întreaga zonă în care faci observațiile) și „Lista completă” (dacă acoperi zona în întregime). La sfârșitul zilei încarci datele colectate.
Ce trebuie să ne spui?
După ieșirea din teren, te rugăm să ne semnalezi faptul că ai făcut observații și ai încărcat datele. Ne ajută să identificăm mai rapid observatorii și zonele vizitate.
Prin e-mail sau mesaj ne poți semnala unde ai fost și trimite, de asemenea, numele celorlalți participanți. Este important acest lucru pentru noi, atât pentru raportarea datelor cât și pentru adăugarea acestora la observațiile încărcate în baza de date.
Anul trecut era noutate, dar ne-am dorit să devină unul dintre motivele pentru care așteptați EuroBirdwatch-ul, astfel, organizăm și în acest an Big Day 2020 – Maraton Ornitologic. Tot ceea ce trebuie să știți despre ediția din acest an, puteți citi în articolul dedicat.
Vreme bună și specii frumoase!

Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]