Știri
EuroBirdwatch – din pasiune pentru păsări
24 septembrie 2021
Deja este o tradiție la noi, de cum vine toamna, să vă invităm să ieșiți în natură la observat de păsări. Primul sfârșit de săptămână din luna octombrie din calendarul SOR este dedicat, de peste 20 de ani, evenimentului anual „EuroBirdwatch”. Am ales să nu traducem titlul dintr-un motiv întemeiat: acest eveniment are loc în toată Europa, în aceeași perioadă, sub același nume.

Primii pași
În 1922 a fost înființată la Londra prima organizație internațională având ca scop protecția naturii, numită atunci „Consiliul Internațional pentru Conservarea Păsărilor” (ICBP – International Council for Bird Preservation). Se pare că înaripatele sunt o categorie aparte de viețuitoare, care au ocupat un loc de frunte în preferințele și interesele oamenilor dintotdeauna. Și acum este evident acest lucru, dacă ne gândim că legislația europeană privind protecția biodiversității se bazează pe două acte normative, Directiva „Păsări” și Directiva „Habitate”, ultima incluzând și celelalte grupe sistematice. Sunt atât de importate pentru noi păsările, încât le-am dedicat un capitol separat doar lor.
Revenim la povestea noastră și ne întoarcem în anul 1993, când, consiliul pomenit mai sus, devine ca urmare a unei necesare restructurări, organizația cunoscută astăzi sub numele de BirdLife Internațional. Cu peste 120 de organizații membre din tot atâtea țări sau teritorii și cu cele peste 10 milioane de membri și susținători, este la ora actuală cel mai mare parteneriat pentru conservarea naturii la nivel mondial. Și oarecum firesc, prima acțiune publică după reorganizare a fost una dedicată păsărilor: o acțiune comună destinată conștientizării publicului, „World Birdwatch”, organizată în peste o sută de țări la început de octombrie.

De ce octombrie? Deși pentru majoritatea dintre noi migrația este legată strâns de primăvară, datorită poveștilor și poeziilor, învățate încă din copilărie, despre întoarcerea rândunelelor și a berzelor, această călătorie epică a viețuitoarelor este cu siguranță un drum dus-întors. Iar toamna, unele dintre speciile de păsări sălbatice de la noi pleacă spre locurile de iernare. Dar, lucru mai puțin cunoscut, sunt alte specii care aleg să ierneze la noi, condițiile de aici fiind numai bune pentru a le ajuta să treacă peste sezonul rece. Însă nu suntem doar punctul de plecare sau de sosire în aventura numită Migrație, ci și puncte intermediare, unde păsările se odihnesc și își refac rezervele de energie pentru a putea continua drumul, de cele mai multe ori, către sud. Astfel, această perioadă din an este, de-a lungul și de-a latul Europei (și al lumii, evident), un bun prilej de a observa mulțimi de păsări în mișcare.
Pentru prima observare europeană a păsărilor în migrație, organizațiile din Olanda și Elveția au venit cu ideea de a adăuga și o raportare a numărului de păsări observate, a evenimentelor organizate și a numărului de participanți pentru fiecare țară. Succesul la public a fost peste așteptări, cele 17 țări implicate reușind să organizeze 1.812 evenimente, în cadrul cărora cei peste 17.000 de participanți au numărat 5 milioane de păsări. Astfel, ideea organizării anuale a observării migrației de toamnă s-a impus de la sine, iar în anul 2021 vom participa la cea de-a 29-a ediție! Interesul publicului a rămas constant, până acum peste un milion de iubitori ai naturii din 41 de state europene au răspuns prezent la peste 40.000 de evenimente.



EuroBirdwatch în România
Deși România nu este în topul țărilor participante, lipsindu-ne atât marile rute de migrație, cât și semnificativele efective de participanți din țările fruntașe, anual am ieșit la observat, numărat și raportat păsări sălbatice. Finlanda, Suedia, Olanda și Ungaria raportează milioane și sute de mii de păsări observate în zeci sau sute de evenimente cu mii de participanți. România a raportat în ultimii ani zeci de evenimente cu sute de participanți și zeci de mii de păsări observate. Iar cifrele trimise de noi adaugă o părticică la puzzle-ul european al migrației. Datele trimise de observatori sunt foarte importante pentru specialiștii care se ocupă cu conservarea și protejarea păsărilor. Pe baza lor se pot identifica mai bine zonele importante pentru păsări de-a lungul traseului de migrație. Zonele unde păsările se opresc în numere mari pentru a se odihni și a se hrăni înainte de marile traversări de ape sau de suprafețe aride, perioadele când sunt în mișcare, distanțele parcurse, toate sunt informații vitale pentru realizarea unor planuri viabile de protecție a speciilor.
Așadar, vă îndemnăm și anul acesta să ieșiți din casă în 2 și 3 octombrie și să numărați păsări, chiar dacă nu se va putea face acest lucru în mod organizat, în grupuri, ca pînă în 2018. Țineți cont de situația și reglementările din zona în care locuiți. Puteți completa formularul sau folosi aplicația Ornitodata pentru colectarea de informații (mai multe detalii despre utilizarea Ornitodata și zone sugerate pentru observații puteți citi în articolul EuroBirdwatch 2020) sau vă puteți aventura până la Agigea, la Big Day 2021 Maraton.
Observațiile trebuie trimise până duminică, 3 octombrie, ora 14.00, pe adresa dora.domsa@sor.ro sau office@sor.ro, pentru a putea fi procesate și trimise către organizația din Slovacia, care le va centraliza pe toate, la nivel european.
Vreme bună și specii frumoase!
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]