Știri
EuroBirdwatch, pentru a 30-a toamnă
23 septembrie 2022
Octombrie va lăsa pe dealuri covoare galbene și roșii și pe cer valuri de nouri de argint, vorba poetului, dar și stoluri de păsări migratoare. Iar pe acestea tare le-am vrea numărate și introduse în bazele noastre de date! Astfel, partenerii BirdLife care fac monitorizările acestea de 30 de ani, vor putea elabora măsuri de protecție a păsărilor sălbatice mult mai adecvate în acest stadiu al erei antropocene.
Migrația păsărilor e un eveniment spectaculos care ne-a fascinat dintotdeauna, dar mai cu seamă în vremurile când nu știam prea multe despre motivele, traseele sau destinațiile acestei călătorii, de-a dreptul epopeice pentru unii dintre drumeți. Dar chiar și acum, când, grație informațiilor acumulate prin observații, inelări sau transmițătoare satelitare atașate zburătoarelor, s-au lămurit parte din mistere, sosirea sau plecarea păsărilor – în stoluri mai mari sau mai mici, mai gălăgioase sau silențioase, mai la firul ierbii sau la înălțimi amețitoare – nu ne lasă impasibili. Primăvara ne împrumută din energia și frenezia cu care sosesc și ne îndeamnă, parcă, să ne punem serios pe treabă, la fel cum fac ele: găsind și apărând un teritoriu, vrăjind un partener sau o parteneră, construind sau renovând un cuib (sau confiscând unul, e adevărat, s-au văzut și astfel de cazuri) și apoi lucrând serios la aducerea pe lume a noii generații, a noii vieți. Toamna, în schimb, sentimentul cu care ne lasă zburătoarele e unul melancolic. Am pleca și noi cu ele, spre noi orizonturi și noi experiențe.
Însă experiențele prin care trec păsările migratoare sunt adesea neplăcute sau de-a dreptul tragice. Conviețuirea cu noi le-a lăsat cu teritorii din ce în ce mai mici, atât în locurile de cuibărit, cât și în locurile de iernat sau pe traseele de migrație. Zonele de repaos, atât de necesare pentru odihnă și hrănire, în special pentru păsările cu rute lungi, au fost acaparate de construcții sau agricultură, stolurile obosite sunt vânate, legal sau ilegal, în multe puncte importante de-a lungul traseului, iar în cartierele de iernare din Africa secetele sunt mai grave pe an ce trece. În aceste condiții, unele specii pierd efective serioase, iar pentru a le putea ajuta, cercetătorii au nevoie de date: multe, repetabile și precise.
Aici putem interveni cu toții, amatori sau profesioniști, fiecare informație în plus ajutând în timp la stabilirea unor măsuri de conservare cât mai eficiente și cu șanse mai mare de reușită. Pentru a 30-a toamnă la rând EuroBirdwatch ne scoate din case și ne trimite la observat specii în migrație. Din 1993, de la primul eveniment organizat de BirdLife International, începutul de octombrie a mobilizat peste 1,3 milioane de entuziaști care au numărat peste 96 milioane de păsări migratoare în cadrul a peste 45.000 de evenimente ornitologice organizate pe întreg cuprinsul Europei.
Așadar, în 1 și 2 octombrie ieșim la observat păsări, fie ele migratoare, fie sedentare, pentru noi fiecare pasăre contează. Pentru colectarea datelor recomandăm folosirea aplicației Ornitodata (mai multe detalii despre utilizarea Ornitodata puteți citi în articolul EuroBirdwatch 2020). De asemenea, pentru a vă bucura de o experiență cât mai reușită, vizitați zonele cu aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri, mlaștini, locații ideale pentru a observa cât mai multe specii în această perioadă.
Mai jos avem câteva sugestii, în funcție de regiunea în care vă pregătiți să ieșiți.
- Dobrogea – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei
- Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiștea, Lacurile de baraj de pe Argeș, Bistreț, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit
- Moldova – Jijia-Miletin, Pângărați-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Mața-Cârja-Rădeanu
- Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni
- Banat-Crișana – Lunca Turului, Aleșd, Cefa, Lunca Mureșului, Satchinez
Dacă vă permit timpul și distanța, vă propunem Big Day 2022 – Maraton Ornitologic, o experiență unică, marca Dobrogea și litoralul Mării Negre. Datele colectate la maraton vor fi și ele raportate în cadrul EuroBirdwatch 2022.
Observațiile trebuie trimise până duminică, 2 octombrie, ora 14.00, pe adresa dora.domsa@sor.ro sau office@sor.ro, pentru a putea fi procesate și trimise către organizația care le va centraliza pe toate, la nivel european.
Vreme bună și specii frumoase!
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.