Share

European BirdWatching Day pe 1 și 2 octombrie 2016

Ca în fiecare an, primul weekend din luna octombrie este rezervat unui eveniment care devine treptat tradiție pentru orice partener BirdLife International, așa cum este și cazul SOR.

European BirdWatch este un eveniment dedicat birdwatcherilor care vor să asiste la unul din cele mai frumoase fenomene din lumea animală – migrația păsărilor.

Mecanismul este simplu: se iese pe teren, se notează toate speciile văzute, se completează acest formular și apoi se trimite pe adresa office@sor.ro până la data de 2 octombrie 2016, până la ora 13,00.

La început de toamnă, cu mic cu mare, ornitologii și pasionații de păsări își caută echipamentul și ies pe teren. De fapt, data este aleasă special ca o zi în care ornitologii îi scot în teren pe începători, pe cei care nu au mai ieșit niciodată la păsări, pe cei care ar vrea să prindă ceva din tainele naturii. Se iese în perioada de migrație, tocmai pentru a reuși observații spectaculoase sau în număr mare. În bocanci, cu geci care să îi apere de ploaie, dar și cu ochelari de soare, cu binoclurile de gât și cu lunetele pe umăr, se pleacă la păsări.

Nu vă închipuiți că există o rețetă ideală pentru a observa într-o singură zi toate păsările care migrează. Observatorii ies în zone unde știu că există densități mari de păsări. Ca exemplu – lacurile naturale sau de acumulare din jurul localităților din România. Păsările de apă și cele limicole sosesc în numere destul de mari, iar efectivele mari se punctează, pentru că evenimentul are și caracter de întrecere inter-națiuni.

An de an sunt numărate speciile de păsări observate, numărul de exemplare, numărul de participanți și cel de locații în care se iese pe teren. Până acum, România a reușit să intre în Top 10 Europa cu numărul de locații în care am avut participanți. Drept este, să recunoaștem, că nici nu avem forța unor state precum Olanda sau Marea Britanie sau Germania, acolo unde numărul pasionaților de păsări atinge cifre uluitoare pentru noi – milioane. Dar asta nu înseamnă că în România nu avem ornitologi sau pasionați de natură și de păsări.

Pregătirile sunt simple: ornitologii cu experiență îi iau cu ei pe cei începători. Îi învață și cum se face un bagaj – de la apă, mâncare și până la îmbrăcăminte. Nu se pleacă fără un determinator (cartea cu toate speciile de păsări din România) și nu se pleacă fără instrumente optice (binoclu sau lunetă). Dar se pleacă exact ca în filmul “Operațiunea Monstrul” – în zori de zi, când nu a răsărit soarele. Se bea cafeaua pe fugă, se mănâncă un sandviș în mașină și se gonește contracronometru – pe baltă se iese dis de dimineață, când păsările sunt mai active. Se numără indivizii, stolurile, se notează totul în carnețele. Fiecare începător învață de la avansați denumirile speciilor – și cele populare și cele științifice. De fapt, asta e cel mai greu pentru începători, să învețe denumirile în latină, cele cu care operează biologii.

Iar de aici începe spectacolul – cu ochii după orice specie, de la paseriforme la răpitoare. În ce privește lacurile, acestea sunt locuri extrem de importante pentru păsări. Ca orice șofer plecat în cursă lungă, și păsările știu că nu doar destinația e importantă, ci și locurile de popas – unde ai cazare bună, unde găsești resurse de hrană să poți pleca mai departe. Și an de an, observatorii SOR au parte de surprize, de la stoluri de zeci de mii de porumbei gulerați (ca în 2015) la specii care apar în România doar accidental.

Dacă ți-a plăcut, distribuie