Share

Expediția Națională 2017

Dacă e final de august, e finalul Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române. Cea mai mare acțiune din Europa de acest gen a reunit în 2017 nu mai puțin de 110 persoane și... 2 câini.

Spre deosebire de anii precedenți, în 2017 Expediția a avut un singur cartier general, pe malul Lacului Furtuna din Delta Dunării, în apropiere de localitatea Maliuc.

Nu s-a mai mers la Vadu în acest an, pentru a monitoriza migrația păsărilor sălbatice, ci s-a pus accent pe ieșiri zilnice cu barca pe diferite trasee. Din păcate, codul portocaliu de furtună a întrerupt monitorizările pentru două zile, furtuna a ținut bărcile pe mal și păsările pe loc.

Chiar și așa, ornitologii și viitorii ornitologi, care vin în Expediție pentru a se instrui, au contabilizat un număr de peste 90 specii și peste 9000 de exemplare. De la cuci întârziați la ciocănitori, huhurezi mici și până la pelicani, păsările au fost studiate cu ajutorul binoclului și al lunetei de mare putere optică, fără a fi deranjate.

Fotografiile din Expediție pot fi văzute AICI

Rutina zilnică

Deșteptarea se dădea de la ora 6 dimineața, când păsările deja devin foarte active. Copacii bătrâni erau adevărate rampe de lansare pentru codalbi, cele mai mari acvile din România și din Europa, care vânau rațe și lișițe de pe luciul lacului.

Lopătarii, berzele negre, ibișii… toate erau vizibile și cu ochiul liber de la numai 10 metri distanță de locul unde s-a campat. Spre deosebire de multe tabere din România, în Expediția Națională a SOR se stă doar la cort. Mofturile la mâncare nu se prea fac, este bucătărie de campanie, pentru că nimeni nu merge o săptămână alături de ornitologi pentru preparate culinare de stele Michelin și nimeni nu stă în natură pentru salteaua moale a patului.

Dar oricum, anul acesta, Tanti Polea s-a întrecut pe ea însăși. Secondată de stafful SOR, a pregătit un meniu superb. Nu e vorba doar de păsări în Expediția Națională. Anul acesta, la fel ca și în 2016, au existat ateliere speciale de studiu al mamiferelor, al insectelor, plantelor, ciupercilor. Studiem tot ce mișcă în Delta Dunării, de la țânțarii pe care îi hrănim și până la câinele enot. 

La expediții noi, tot noi

În 2017, Expediția nu a mai fost așa de aglomerată în partea de pregătiri ca și până acum. Practic, un grup de 4 persoane (Manu, Paul, George, Alex) a reușit să instaleze corturile mari și să pregătească tot locul de campare pentru 100 de persoane. Un alt grup de 4 persoane (Vali, Alida, Nicu și Vlad) a reușit să pregătească toate proviziile și să le trimită la Maliuc. Joly-joker, om bun la toate, coordonator de expediție și conducător de barcă – profesorul Eugen Petrescu. Știe ca de obicei, unde e fiecare canistră de combustibil de barcă, unde și când vin pelicanii la somn sau la hrană, unde sunt sculele, oalele, castroanele, cuiele de cort – absolut tot. Mâna lui dreaptă anul acesta, tânărul Andrei Achimfiev din Maliuc, un puștan de 17 ani cu un trup de adult și o inimă mare cât un cozonac de Paște. Lor li s-au adăugat colegii din Biroul Teritorial Cluj și ceilalți instructori, astfel încât să avem o echipă completă, care să implementeze cea mai mare expediție ornitologică din Europa.

Partea faină

În Expediție nu se face doar studiu. Suntem totuși un grup de peste 100 de persoane, așa că din când în când este imperativ să ne distrăm. Iar stafful SOR chiar are o sumedenie de jocuri pregătite. Vali știe cum să îi facă pe tineri să zâmbească, seara se cântă la chitară, se fac grupuri de discuții în hamace, se leagă prietenii și se găsesc prieteni comuni. Așa e mereu în Expediție. Dar oricât te joci, e cam greu să stai seara de povești când știi că a doua zi dimineață ești plecat pe teren să faci observațiile ornitologice. Cu gândul ăsta te duci la somn în cort și te rogi ca nu cumva să fi uitat fermoarul deschis, țânțarii nu iartă pe nimeni. 

După delfini, la Agigea

Anul acesta, Expediția Națională a SOR a avut și o a doua parte, dedicată doar celor mai promițători viitori tineri ornitologi. După 10 zile de lucru practic, pe teren, la Maliuc, aceștia au luat parte la mai multe cursuri de metodologie ornitologică, științifică. Cursurile s-au desfășurat la Stațiunea de Cercetări Biologice de la Agigea, timp de trei zile, iar tinerii au învățat ce este un transect, cum se estimează un stol mare de păsări și cum să identifice anumite specii după sunete. 

Ediția din 2017 a Expediției SOR nu ar fi putut avea loc fără sprijinul financiar asigurat de compania Enel România.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie