ȘTIRI PROIECT International WaterBird Count
Fără MidWinter parcă nu e iarnă
22 decembrie 2021
La fel cum în aprilie vă invităm la Ziua Păsărilor, în mai la Noaptea Privighetorilor și în decembrie la Atelierul de Hrănitori, în ianuarie are loc tradiționala chemare la Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice, eveniment cunoscut sub numele de MidWinter. Dar aici răspund prezent doar cei care cunosc foarte bine speciile de păsări și rezistă la temperaturi extrem de scăzute.
MidWinter-ul are loc an de an în perioada 10-20 ianuarie, perioadă când se înregistrează temperaturi mai scăzute și multe dintre lacuri îngheață. Pe ochiurile de apă rămase neînghețate se strâng păsări în numere mari și pot fi astfel numărate foarte ușor.
În România, programul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus. Acest recensământ face parte dintr-o acțiune internațională, simultană, coordonată la nivel global de Wetlands International. Recomandarea este ca ieșirea să fie efectuată în weekend-ul 15 – 16 ianuarie, sincronizarea fiind foarte importantă. Se evită astfel, numărarea păsărilor în mai multe locații, de către mai mulți observatori.
Cine?
Cum spuneam în introducere, la acest eveniment pot participa observatori din toată țara. Dar este indicat să participe doar cei care pot recunoaște foarte bine speciile de păsări acvatice. Poate părea simplu la prima vedere, dar la temperaturi de minus 10 grade Celsius, acompaniate de vânturile dobrogene, e uneori greu să identifici prin luneta mișcătoare ce rață stă în mijlocul cuprins de ceață al lacului. Ca să nu mai pomenim de diferențierea dintre femelele de rață, sau de găsitul acului în carul cu fân, adică identificarea acelor două gârlițe mici pierdute într-o mulțime de mii de gârlițe mari.
Toți cei interesați să ia parte în cadrul acestui recensământ, sunt rugați să pregătească echipamentul de expediție polară și să ne contacteze, pentru a ne indica locațiile pe care vor să le viziteze (este necesar și pentru a pregăti contul aplicației Ornitodata).
Unde?
Numărătoarea de Iarnă a Speciilor Acvatice are loc, așa cum o spune și numele proiectului, în mijlocul iernii, în zone în care este prezentă și apa: zone umede, lacuri, râuri, bălți. Pot fi vizitate și lacurile mai mari din parcurile urbane. Lista completă, standardizată, a locațiilor poate fi accesată în format KMZ/Google Earth.
Dacă ajungeți la o locație în care ochiul de apă e înghețat bocnă, vă rugăm să înregistrați datele și pentru acestea. Pentru orice tip de monitorizare și observațiile de tip absență sunt importante.
Cum se pot înregistra și trimite datele?
Pentru MidWinter datele se colectează folosind aplicația mobilă Ornitodata (necesită un cont în baza de date Ornitodata). Aplicația poate fi descărcată din Google Play sau iOS App Store. Datele colectate cu ajutorul aplicației sunt ulterior încărcate în baza de date. Cei care doresc să ia parte, sunt rugați să ne contacteze (email: cristi.domsa@sor.ro), pentru a indica locațiile ce urmează a fi vizitate, pentru care se va pregăti contul în aplicație).
Pentru fiecare locație se completează o sesiune/listă separată. Alternativ, se poate folosi formularul de teren: se poate cere în format Excel, se completează pe calculator și se trimit datele (formularul) direct la adresa cristi.domsa@sor.ro
De ce?
Scopul programului este numărarea completă a efectivelor speciilor de păsări acvatice în locațiile vizitate. Sugestia noastră este să se noteze toate păsările observate la fiecare ieșire, cu alte cuvinte să se realizeze lista completă a speciilor observate. Cum spuneam, pentru fiecare locație vizitată, se va face o listă separată.
Ca orice program de monitorizare, și Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice ne ajută să urmărim tendințele populațiilor de la an la an. Prin obținerea de date cantitative și calitative, ani la rând, se pot observa modificările (declinuri numerice în cazul speciilor țintă) la nivel local, național, dar și mai important, la nivel internațional. Acest lucru este vital pentru reușitele unor programe și acțiuni de conservare. Pentru ca acestea să aibă succes, e nevoie să se cunoască efectivele populaționale de-a lungul întregului culoar de migrație și să se acționeze, deasemenea, în tot arealul unde speciile au probleme.
De aceea, toate datele despre specii, adunate atât de specialiști, cât și de populație, prin diferite aplicații și proiecte de citizen science, sunt extrem de importante pentru a derula proiecte și de a stabili politici publice pentru conservarea speciilor cu probleme.
Anul trecut, deși unul interesant și cu restricții, a fost un an bun pentru MidWinter. Am reușit să acoperim peste 480 de locații și să numărăm 742.860 de păsări (633.351 păsări acvatice), ambele cifre fiind mai mari decât cele din anul anterior. Să sperăm că vom păstra aceeași tendință și în 2022.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.