Amfibieni
Tritonul carpatic
15 martie 2019
Lissotriton vulgaris, Amfibieni, Familia Salamandridae

Tritonul carpatic este de dimenisuni mici, cafeniu pe spate, iar ventral coloritul este uniform, galben-portocaliu, fără pete. Corpul prezintă două pliuri dorso-laterale evidente. Lungimea variază între 7 și 10 cm. Primăvara, spre deosebire de specia înrudită, Tritonul comun (Lissotriton vulgaris), masculii nu au creastă, ci doar o tivitură tegumentară și prezintă un filament în vârful cozii.
Habitat
Populațiile sunt localizate în general din etajul pădurilor de fag și până pe pajiștile alpine. Este ușor de observat primăvara în bălțile temporare, unde intră pentru reproducere. Se poate încrucișa cu specia înrudită, Tritonul comun (Lissotriton vulgaris), acolo unde arealele de răspândire se suprapun.
Răspândire
Trăiește în Carpații Orientali, parte a celor Meridionali, și zonele deluroase adiacente.
Populație
Efectivele din România sunt de câteva sute de mii de exemplare.
Amenințări
Este o specie vulnerabilă, fiind afectată de degradarea și fragmentarea habitatelor.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
Începe al doilea an al Recensământului Internațional al berzelor albe
Societatea Ornitologică Română (SOR), în parteneriat cu Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus”, anunță lansarea celei de-a doua etape a Recensământului Internațional al berzelor albe în România, în perioada 10 iunie – 15 iulie.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]