Share

Final de proiect la Lacul Strachina

Soare cu dinți la început de lună decembrie în Țăndărei. Echipa de proiect de la SOR a ajuns cu o oră înainte de începerea conferinței de presă pentru încheierea proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de protecție Specială Avifaunistică ROSPA 0059 Lacul Strachina”.

Nu erau invitați doar cei din presă locală, ci și stake-holderii locali, de la primarul din Țăndărei la agricultori și profesori.

Primul om care a tras concluziile a fost profesorul Teodor Petre, coordonatorul sucursalei Ialomița a SOR și membru al echipei de proiect. De fapt, profesorul Petre a fost unul dintre cei mai importanți membri ai echipei, sufletul proiectului. El este cel care a început monitorizările de păsări, a contribuit la desemnarea Lacului Strachina ca și Arie de Protecție Specială Avifaunistică și încă își continuă activitățile în zonă – de la lobby cu autoritățile, la monitorizări de păsări, de la întâlniri cu vânătorii, la consultări cu agricultorii.

În timp ce pe ecran se derulau imagini cu activitățile din cadrul proiectului, Teodor Petre a subliniat importanța planului de management, act care va fi o miniconstituție pentru situl Natura 2000, dar și faptul că timp de aproape 3 ani s-a lucrat pentru natură, dar numai cu ajutorul oamenilor. „Au existat și discuții aprinse și dialoguri politicoase cu absolut toți factorii de răspundere din zona lacului, dar am reușit să realizăm un plan de management care să cuprindă doleanțe ale agricultorilor, vânătorilor, dar și ale biologilor și ale comunităților locale din apropierea ariei naturale protejate”, a punctat Teodor Petre.

Principalul punct de interes al presei locale a fost gâsca cu gât roșu, specie periclitată care iernează în apropierea Lacului Strachina. Rând pe rând, biologul Dorin Damoc și profesorul Teodor Petre au răspuns la întrebări legate de numărul de exemplare observate aici, de hrană, de migrație și mai ales de măsurile de conservare propuse.

Conferința de presă a fost, de fapt, o trecere în revistă a tuturor activităților care au avut loc în cadrul proiectului. S-a vorbit despre consultările publice ale SOR cu agricultorii și despre măsurile de conservare care se vor aplică, despre seminarele pentru vânători și pescari și relația SOR cu aceștia. Dar cea mai plăcută amintire se leagă de taberele ecologice și de acțiunile de ecologizare cu elevii școlilor din apropierea Lacului Strachină. Au fost copii care au văzut pentru prima oară un pelican, care au învățat pe teren mai multe despre natură decât ar fi învățat la orele obișnuite de curs.

„Suntem la final de proiect, dar asta nu înseamnă că aici se încheie acțiunile SOR pentru Lacul Strachina. Avem idei pentru noi proiecte, planul de management trebuie implementat, deci vom reveni aici. Ne-a plăcut să lucrăm pentru această zonă și în cadrul acestei comunități. Nu trebuie să uităm că am lucrat cu oamenii de aici și vreau să le mulțumesc tuturor, de la autoritățile județene la cele locale, de la primari la profesori și elevi. Un gând aparte pentru familia Teodor și Carolina Petre, oamenii care sfințesc locul unde stau și unde lucrează”, a spus managerul de proiect Mirela Gavrilă.

Dacă ți-a plăcut, distribuie