Share

Fotografiatul păsărilor – Tips and tricks

De cele mai multe ori, când un fotograf amator dorește să surprindă păsările, se trezește că nu a reușit să fotografieze decât o coadă sau o margine de aripa. Fotografia este ratată, și cum nicio pasăre nu are obiceiul să se așeze la poză ca oamenii la buletin, ședința poate fi ruinată. Pentru a evita să pierdeți orele degeaba în adăposturi, pentru a veni cu fotografii frumoase acasă, i-am cerut sfatul fotografului Florin Andronache de la siteul www.viață-sălbatică.ro

Există 2 situații: fotografia făcută “la pândă” sau cea din mers, adică din barcă. Pentru prima situație va pot oferi cinci mici trucuri care să va ajute.

1. Identificați zonele izolate, cu mari aglomerări de păsări, locurile de hrănire – adăpare, crengile de însorire sau cuiburile acestora. Atenție! Nu cumva să deranjați păsările.
2. Amplasați sau construiți în apropierea acestor zone un așa-numit “hide” – adăpost camuflat, format din plase de mascare militare sau pur și simplu din crengi, stuf, frunziș. Ideal ar fi de amplasat cu cel puțin câteva zile înainte de momentul în care se fac fotografiile. Este foarte important ca adăpostul să poată primi un scăunel pliant și trepiedul cu camera. Pânda “la sol”, pe burtă, chiar și pe o saltea, este foarte
obositoare și incomodă. Atenție la mușuroaiele de furnici, vă pot cauza câteva probleme!
3. În adăpost se intră înainte de răsăritul soarelui și se iese după ce acesta apune, sau în momentul când păsările sunt plecate de la cuib, pentru situațiile punctuale.
4. Se renunță la obiecte zgomotoase sau iritante: telefoane mobile, haine care foșnesc, after-shave etc și la mișcări inutile. Fotografia “la pândă” ideală se face singur sau în maximum două persoane, în cazul în care adăpostul permite acest lucru.
5. Rezultate foarte bune se obțin, deși pentru specii comune, prin instalarea de hrănitori în proximitatea adăpostului.

Pentru fotografia din mers, există alte cinci reguli de care va trebui să țineți cont:

1. Mențineți o liniște deplină. Purtați haine din materiale moi, de culori din gama kaki sau camuflaj, stați în grupuri cât mai mici de persoane și puneți plase de mascare pentru bordul de pe care se fac fotografiile.
2. Deplasarea se face pe etape, cu opriri dese, mai ales în zonele unde identificați specii teritoriale, dar sunt de evitat pauzele pe potecile sau locurile total deschise. Ideal ar fi ca deplasarea să se facă cu vântul în față.
3. Nu încercați să vă apropiați de o pasăre dincolo de limita admisă de ea. Este de preferat să o lăsăm pe ea să se apropie. De regulă, păsările sunt curioase, așadar pregătiți-va răbdarea. Există un principiu: cel mai bun teleobiectiv este trepiedul! Pentru fotografia din mers recomand monopiedul, care este util și în cazul câinilor. Nu vizitați zone pentru care nu v-ați informat anterior despre existența stânelor sau fermelor de animale, pericolul reprezentat de câinii de pază este serios!
4. Alegeți, de preferat, deplasarea pe trasee cu obstacole naturale: stuf, stânci, copaci, clădiri ruinate. Fotografia în zone deschise este greu de realizat, mai ales în absența unei camere performante.
5. Învățați să ascultați natură! Așteptați și ascultați, apoi va deplasați în liniște spre zonele dinspre care ați auzit păsări. Scotocirea nu oferă satisfacții suficiente, în cel mai fericit caz poate apărea un fazan sau câteva prepelițe.

Florian Teodor Andronache https://www.viață-sălbatică.ro

Dacă ți-a plăcut, distribuie