Știri
Fotografiază și SOR te premiază… din nou!
22 decembrie 2020
E iarnă, așa că Societatea Ornitologică Română vă invită la „Concurs Foto la Hrănitoare”. Anul acesta, cu restricțiile de deplasare de la început, am simțit poate mai mult decât oricând, nevoia de conectare cu natura. Și chiar dacă în anotimpul rece ieșim mai puțin pe coclauri, putem aduce mai aproape de noi măcar păsările sălbatice. Amplasați o hrănitoare, alimentați-o constant și oaspeții nu vor întârzia să vină. Trimiteți dovada foto și, poate, vă premiem!
Concursul e un prilej bun pentru a vă reaminti cu ce tipuri de hrană este recomandat să întâmpinăm păsările iarna și în ce fel de hrănitori să le-o servim. Pentru a fotografia păsările la hrănitoare aveți mai multe opțiuni:
- Construiți singuri hrănitoarea. Puteți transforma o sticlă de plastic, o cutie de lapte sau chiar coji de pomelo și de nucă de cocos într-o hrănitoare. Puteți meșteri singuri hrănitoare mică sau hrănitoare medie din lemn, după schițe.
- Achiziționați unul din modelele disponibile pe site-ul nostru.
- Vizitați hrănitorile amplasate de SOR în parcurile din orașe (vezi harta).
Fotografiați păsările sălbatice care vizitează hrănitorile și trimiteți-ne fotografia cea mai reușită, iar noi o vom posta într-un album dedicat, pe pagina de Facebook Societatea Ornitologica Romana, urmând ca primele trei fotografii cu cele mai multe aprecieri să fie premiate.
Regulamentul concursului
Concursul se desfășoară între 23 decembrie 2020 – 10 februarie 2021. Fiecare participant poate trimite maxim o fotografie. Fotografiile vor fi selectate în funcție de conținut și calitate. Nu se acceptă fotografii cu hrană nepotrivită, cu hrănitori incorect confecționate sau amplasate. Organizatorii şi îşi rezervă dreptul de a refuza includerea în concurs a fotografiilor pe motiv de neconcordanţă. Vom face evaluarea fotografiilor și vom trimite un mail de acceptare sau respingere. Trebuie verificat și folderul Spam, uneori se întâmplă să ajungă acolo mesajele.
Amplasarea corectă a hrănitorilor crește șansele ca acestea să fie descoperite și vizitate regulat, dar, în egală măsură, protejează păsările de prădători. O atenție sporită trebuie acordată pisicilor, cei mai periculoși dușmani ai păsărilor din grădini și parcuri. Mai multe informații despre hrănirea pe timp de iarnă a păsărilor sălbatice puteți citi în acest articol.
Etapa 1: 23 decembrie 2020 – 10 februarie 2021
Fotografiați păsările sălbatice de la hrănitori și trimiteți maxim o fotografie în intervalul menționat mai sus pe adresa de mail concurs@sor.ro.
Vă rugăm să menționați în e-mail următoarele informații*, necesare pentru înscrierea în concurs:
– Nume și prenume
– Adresa poştală (județ, localitate, stradă, număr etc.)
– Adresa de e-mail valabilă (este obligatorie)
– Nr. de telefon valabil
* Informațiile colectate vor fi folosite doar în vederea expedierii premiilor. Prin transmiterea lor vă exprimați acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal conform legislației în vigoare.
Prin participarea la concurs și trimiterea fotografiilor vă exprimați acordul de cesiune neexclusivă a drepturilor de autor pentru folosirea fotografiilor în scop educativ și de promovare, de către SOR.
Etapa 2: 12 februarie – 15 februarie 2021
Fotografiile selectate vor fi publicate pe pagina de Facebook Societatea Ornitologica Romana în albumul intitulat „Concurs Foto la Hrănitoare”. Votarea fotografiilor va fi făcută prin butonul Like, în intervalul menționat mai sus, fiecare apreciere fiind considerată un vot.
Primele 3 fotografii care strâng cele mai multe voturi vor fi premiate cu câte un cuib neasamblat.
Etapa 3: 16 – 19 februarie 2021
În 16 februarie 2021 anunțăm câștigătorii concursului pe pagina de Facebook și până în 19 februarie 2021 expediem sau predăm premiile câștigătorilor concursului.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.