Share

Gârlița mică la Gura Ialomiței

Proiectele europene în care lucrăm ne aduc surprize din cele mai plăcute. Anul trecut, descopeream o specie nouă pentru fauna României la Techirghiol, anul acesta vedem rarități la Gura Ialomiței.

O echipă SOR care monitorizează speciile din Aria de protecție Specială Avifaunistică Berteștii de Sus – Gura Ialomiței a făcut o observație rară pe lacul din localitatea Gura Ialomiței. Emil Todorov a avut privilegiul de a găsi o gârliță mică (Anser erythropus), una dintre cele mai rare gâște sălbatice – specie vulnerabilă la nivel global. Un alt exemplar din aceeași specie fusese observat în același sit, pe raza localității Luciu, cu câteva zile înainte, de un alt biolog SOR, Szabó József.

„Populația care vine să ierneze la noi nu depășește mai mult de 20 sau 30 de exemplare, și tocmai de aceea observația din 12 februarie este importantă. sărăturile de la Gura Ialomiței sunt preferate de gâște pentru că impactul antropic nu este semnificativ, cu excepția pășunatului și a circulației autovehiculelor”, spune Emil Todorov.

Cu ochii după gâște cu gât roșu

De altfel, zona este cunoscută pentru faptul că la finalul lunii februarie aici se concentrează un număr mare de gâște, deoarece de aici pleacă pe ruta de migrație spre Siberia. Emil Todorov spune că anul acesta concentrația de gâște cu gât roșu nu a fost foarte mare, și asta probabil din cauza iernii foarte blânde.

Biologii SOR au observat pe raza sitului Berteștii de Sus – Gura Ialomiței 50 de gâște cu gât roșu (Branta ruficollis) și aproximativ 1.000 de gârlițe mari (Anser albifrons).
Biologii SOR monitorizează speciile în cadrul unui proiect european

Atunci când au făcut aceste observații, ornitologii SOR se aflau în plină activitate de monitorizare de iarnă a speciilor din interiorul sitului Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, în cadrul Proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, ROSPA0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus – Gura Ialomiței”.

Aria de protecție Specială Avifaunistică Berteștii de Sus – Gura Ialomiței are o suprafață de 6.864 de hectare și se află în Câmpia Bărăganului, pe teritoriul județelor Ialomița și Brăila.

Gârlița mică – Ghid de identificare

Potrivit Ghidului pentru identificarea păsărilor, gârliţa mică este o specie caracteristică zonelor arctice cu mlaştini şi pâlcuri de sălcii şi mesteceni. Specia poate fi confundată cu gârliţa mare (Anser albifrons), faţă de care este mai mică, cu un cioc mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă de la baza ciocului depăşește linia ochilor, ajungând până pe creștet şi are un cerc galben în jurul ochiului. Iarna se hrăneşte pe pajişti şi culturile agricole de grâu de toamnă din sudul şi estul Europei, în stoluri mixte cu alte specii de gâşte (Anser albifrons, Branta ruficollis etc.).

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Dacă ți-a plăcut, distribuie