ȘTIRI PROIECT POIM SUD
Gârlița mică la Gura Ialomiței
14 februarie 2018
Proiectele europene în care lucrăm ne aduc surprize din cele mai plăcute. Anul trecut, descopeream o specie nouă pentru fauna României la Techirghiol, anul acesta vedem rarități la Gura Ialomiței.
O echipă SOR care monitorizează speciile din Aria de protecție Specială Avifaunistică Berteștii de Sus – Gura Ialomiței a făcut o observație rară pe lacul din localitatea Gura Ialomiței. Emil Todorov a avut privilegiul de a găsi o gârliță mică (Anser erythropus), una dintre cele mai rare gâște sălbatice – specie vulnerabilă la nivel global. Un alt exemplar din aceeași specie fusese observat în același sit, pe raza localității Luciu, cu câteva zile înainte, de un alt biolog SOR, Szabó József.
„Populația care vine să ierneze la noi nu depășește mai mult de 20 sau 30 de exemplare, și tocmai de aceea observația din 12 februarie este importantă. sărăturile de la Gura Ialomiței sunt preferate de gâște pentru că impactul antropic nu este semnificativ, cu excepția pășunatului și a circulației autovehiculelor”, spune Emil Todorov.
Cu ochii după gâște cu gât roșu
De altfel, zona este cunoscută pentru faptul că la finalul lunii februarie aici se concentrează un număr mare de gâște, deoarece de aici pleacă pe ruta de migrație spre Siberia. Emil Todorov spune că anul acesta concentrația de gâște cu gât roșu nu a fost foarte mare, și asta probabil din cauza iernii foarte blânde.
Biologii SOR au observat pe raza sitului Berteștii de Sus – Gura Ialomiței 50 de gâște cu gât roșu (Branta ruficollis) și aproximativ 1.000 de gârlițe mari (Anser albifrons).
Biologii SOR monitorizează speciile în cadrul unui proiect european
Atunci când au făcut aceste observații, ornitologii SOR se aflau în plină activitate de monitorizare de iarnă a speciilor din interiorul sitului Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, în cadrul Proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, ROSPA0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus – Gura Ialomiței”.
Aria de protecție Specială Avifaunistică Berteștii de Sus – Gura Ialomiței are o suprafață de 6.864 de hectare și se află în Câmpia Bărăganului, pe teritoriul județelor Ialomița și Brăila.
Gârlița mică – Ghid de identificare
Potrivit Ghidului pentru identificarea păsărilor, gârliţa mică este o specie caracteristică zonelor arctice cu mlaştini şi pâlcuri de sălcii şi mesteceni. Specia poate fi confundată cu gârliţa mare (Anser albifrons), faţă de care este mai mică, cu un cioc mai mic, fruntea mai înaltă, pata albă de la baza ciocului depăşește linia ochilor, ajungând până pe creștet şi are un cerc galben în jurul ochiului. Iarna se hrăneşte pe pajişti şi culturile agricole de grâu de toamnă din sudul şi estul Europei, în stoluri mixte cu alte specii de gâşte (Anser albifrons, Branta ruficollis etc.).
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.