Share

Gripa aviară a afectat puternic populația de pelicani creți din România

Populația totală de pelicani creți din România a fost grav afectată, la începutul sezonului de cuibărit din acest an, de o epidemie de gripă aviară. Boala a cauzat mortalitate în masă în rândul pelicanilor în mai multe zone din Balcani. Grecia, spre exemplu, a pierdut aproape 40% din populația totală de pelicani creți, iar cazuri de mortalitate ridicată au fost înregistrate și în Albania, precum și în Muntenegru.

Foto: Sebastian Bugariu - Lacul Techirghiol - pelican creț

În România, cazurile de mortalitate au fost depistate în timpul vizitelor de monitorizare de la jumătatea lunii martie, pe care SOR le-a realizat în zona coloniei de pe Lacul Tașaul. În același timp, personalul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) ne-a semnalat cazuri similare, de mortalitate în masă a pelicanilor creți, în coloniile de pe Lacul Sinoie. Toate cazurile au fost comunicate atât de SOR, cât și de ARBDD, către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DSVSA). Din zona Lacului Sinoie au fost prelevate probe și, totodată, s-au înlăturat cadavrele de pe insulele unde sunt coloniile, instituindu-se măsuri de carantină.

Pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie, SOR a monitorizat epidemia de gripă aviară și a înregistrat cazurile de mortalitate atât în colonia de pe Lacul Tașaul, cât și în celelalte colonii de pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, dintre care unele au fost monitorizate exclusiv pe cale aeriană. Pe parcursul acestor luni, SOR a colaborat cu instituțiile abilitate, în principal cu DSVSA Constanța, ARBDD și Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate Constanța.

Foto: Sebastian Bugariu - Lacul Tașaul - Colonia de pelicani creți afectată de gripa aviară

De la începutul epidemiei și până în prezent, numărul total de păsări adulte care au murit în colonii se ridică la 158, cifră care reprezintă aproape a cincea parte a adulților cuibăritori din coloniile din țara noastră. Dintre acestea, cele mai multe (98) au fost confirmate în coloniile localizate pe Lacul Sinoie, iar 24 au fost înregistrate pe Lacul Tașaul. Restul cadavrelor au fost observate din aer în coloniile inaccesibile din Rezervația Delta Dunării, mai ales pe Lacul Lejai. Majoritatea cadavrelor au fost observate în martie și aprilie, în luna mai înregistrându-se un număr foarte mic de cazuri, doar trei indivizi. Așadar, așa cum era de așteptat, odată cu creșterea temperaturii medii, numărul cazurilor de mortalitate s-a redus.

Populația cuibăritoare, afectată de gripa aviară

Pe lângă pierderile cauzate de mortalitate directă, populația a fost impactată și de reducerea considerabilă a numărului de perechi cuibăritoare și a succesului reproductiv în decursul acestui sezon. Astfel, populația cuibăritoare de pelicani creți din România s-a diminuat cu aproximativ 20%.

„Pelicanul creț este o specie cu adevărat dependentă de măsurile de conservare, susținerea creșterii numărului de colonii fiind una dintre cele mai importante. Specia are o populatie redusă numeric și este vulnerabilă la epidemii de acest gen. Orice eveniment care produce o reducere neașteptată a numărului de indivizi ai acestei specii poate avea un efect puternic asupra populatiei per ansamblu”, a precizat coordonatorul din partea SOR al activităților din cadrul proiectului „Pelican way of LIFE”, biologul Sebastian Bugariu.

Epidemia de gripă aviară care a afectat pelicanii creți în acest sezon este cea mai gravă de până acum, depășind-o ca efecte pe cea din 2015. La o primă estimare, aproape 10% din populația de pelicani creți la nivel global a murit în acest sezon din cauza gripei. După Grecia, România a fost țara cu cel mai mare număr de pelicani creți morți.

Epidemia din acest an, care a avut loc în întreaga regiune a Balcanilor, a făcut ca în special populația din Grecia să fie sever afectată. Potrivit informațiilor primite de la colegii din Grecia, care au monitorizat îndeaproape fenomenul, în cea mai mare colonie au murit peste 1.700 de păsări pe parcursul sezonului, la care se adaugă mortalitatea înregistrată în celelalte colonii elene. Per total, în Grecia gripa aviară din acest sezon a ucis aproape 40% din populația totală de pelicani creți (peste 2.200 exemplare). În plus, au fost înregistrate cazuri și în Albania, precum și în Muntenegru. Epidemia de gripă aviară a fost semnalată încă din a doua parte a anului trecut, ea afectând numere importante de indivizi și în cazul altor specii (de exemplu câteva mii de cocori în Israel, la sfârșitul anului trecut).

Epidemia din 2022 este fără precedent atât ca impact, cât și ca durată, ea continuând să facă victime în rândul diferitelor populații de specii de păsări acvatice coloniale. Recent, în insule din Marea Britanie s-a înregistrat mortalitate în masă în rândul mai multor mii de păsări din diferite specii marine).

Foto: Sebastian Bugariu - Lacul Lejai - Colonie de pelicani creți afectată de gripa aviară
Dacă ți-a plăcut, distribuie