Share

Grupuri de lucru cu SOR, vânători și autorități

Societatea Ornitologică Română este una dintre organizațiile neguvernamentale invitate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să participe la grupurile de lucru pentru schimbarea legislației subsecventă Legii Vânătorii.

Prima întâlnire a avut loc la sediul ministerului, unde specialiștii în legislație de la SOR au luat parte la o discuție legată de planul grupurilor de lucru. Alături de ei au mai fost prezenți specialiștii de la AGVPS, cei din minister și alți factori interesați. SOR a fost singurul ONG de mediu din România care a fost prezent la această întâlnire.

„Cu siguranță, această invitație vine și ca urmare a campaniei noastre de a îndrepta erorile din Legea Vânătorii, campanie desfășurată la început de an. Am demonstrat că avem păreri pertinente, argumentate științific, că nu suntem extremiști și că putem purta un dialog cu factorii interesați, astfel încât legislația de mediu să nu afecteze speciile de păsări din România”, spune Marina Drugă, expert în legislație de mediu din partea SOR.

„Dat fiind că se modifică Legea vânătorii, se vor modifica și ordinele de ministru, nu mai puțin de 12, care privesc acest act normativ. Vă dați seama că SOR dorește să participe în toate cele 12 grupuri de lucru care vor modifica legislația, dorim să participăm cu o echipă mixtă, de experți în legislație și de biologi. Mecanismul de lucru este simplu: ministerul face propunerile, le uploadează pe o platformă online, de unde pot fi văzute de toți participanții la grupul de lucru. Se fac comentariile participanților pe baza propunerilor, apoi se reunește grupul de lucru pentru a dezbate tot”, a spus celălalt reprezentant al SOR la întâlnirea din 14 iulie, expertul de legislație de mediu Cristina Șut.

Întâlnirea de la minister a avut părți în care și vânătorii, autoritățile și gestionarii de fonduri de vânătoare au avut opinii comune cu ale SOR. Una dintre ele este cea referitoare la implicarea a mai multe instituții ale statului în combaterea braconajului. Cu ajutorul Jandarmeriei (Ministerul de Interne) și al Ministerului Agriculturii pot fi combătute fenomenele de braconaj, dar și folosirea de substanțe chimice care dăunează faunei.

Una dintre cele mai surprinzătoare opinii a venit de la AGVPS, prin vocea președintelui Neculai Șelaru, care a declarat că este momentul să fie revizuită lista cu speciile de interes cinegetic (care se vânează). „Suntem de acord cu cele spuse de domnul Șelaru, chiar trebuie să lucrăm pe această listă, de unde trebuie să iasă ciocârlia. Este o specie pe care românii nu o vânează, ea este importantă doar pentru vânătorii străini. Oricum, prioritățile SOR la aceste grupuri de lucru sunt diverse. Vrem să discutăm pe cotele de recoltă, în special pe metodele de evaluare, deoarece acestea nu se pot stabili doar pe baza unor aprecieri subiective, ci trebuie folosite metode științifice. Vrem să discutăm despre regândirea sistemului de autorizare a partidelor de vânătoare, a formularelor care vor fi disponibile online, a platformei de monitorizare a autorizațiilor emise pentru fiecare vânător și specie. Nu în ultimul rând, ne interesează componența Consiliului Național al Vânătorii”, declară Marina Drugă.

Societatea Ornitologică Română este pregătită pentru participarea la aceste grupuri de lucru și are deziderate clare. „Ne dorim transparență. Atât la evaluarea cotelor de recoltă, cât și la organizarea partidelor de vânătoare. Ne dorim realizarea unui sistem de control în teren a braconajului, un sistem de genul celui numit generic Radarul Pădurilor. Vrem ca societatea civilă să fie implicată în procesul de luare a deciziilor, la toate nivelurile de decizie, inclusiv în Consiliul Național al Vânătorii, acolo unde sunt prezente acum doar ONG-uri de vânătoare, nu și de mediu. Nu în ultimul rând, ne dorim să fie actualizate regulile de evaluare a faunei după ultimele metode științifice agreate de organizațiile internaționale precum FACE (Federația Europeană a Asociațiilor de Vânătoare)”, a concluzionat Cristin Șut.

Dacă ți-a plăcut, distribuie