Share

Guvernanții români vor să vâneze gâsca cu tot cu ouă

Concret, modificările legii 407/2006 prevăd prelungirea perioadelor de vânătoare pentru 5 specii de păsări și posibilitatea vânătorilor străini de a vâna în România fără impedimente. Prima prevedere le va permite vânătorilor să doboare gâștele sălbatice cu ouă cu tot, deoarece perioada de vânare a păsărilor se va extinde cu aproape o lună la fiecare dintre […]

Concret, modificările legii 407/2006 prevăd prelungirea perioadelor de vânătoare pentru 5 specii de păsări și posibilitatea vânătorilor străini de a vâna în România fără impedimente.

Prima prevedere le va permite vânătorilor să doboare gâștele sălbatice cu ouă cu tot, deoarece perioada de vânare a păsărilor se va extinde cu aproape o lună la fiecare dintre cele cinci specii. Se va ajunge să fie doborâte păsări care deja își formează ouăle. Un caz concret este cel din 2009, de la Iezer Călărași, unde a fost găsită o gârlița mare împușcată, cu ouă în stadiu avansat de formare în interiorul corpului. Mai mult, autoritățile ne readuc în situația în care România a fost implicată într-un proces de infringement pentru permiterea vânătorii în timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat în 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/2010. Atunci, perioadele de vânătoare care au făcut obiectul procesului de infringement au fost modificate în formă în care sunt în vigoare în prezent. Acest fapt este menționat în preambulul OUG nr. 102/2010. Acum se dorește prelungirea perioadelor de vânătoare pentru speciile gâscă de vară, gârlița mare, sitar de pădure, sturz de vâsc și sturz cântător. Stresul nediferențiat cauzat prin vânătoare în perioada de migrație pre-nupțială (perioada în care se întorc către locurile de cuibărit) conduce la diminuarea fitness-ului reproductiv al unor indivizi, în special în cazul speciilor sociale care sunt agregate în stoluri pe parcursul migrației.

Nu în ultimul rând, această prevedere va duce la un adevărat măcel al celei mai periclitate specii de gâscă din lume, gâscă cu gât roșu. Aceste gâște, aproximativ 50.000 în toată lumea, formează stoluri cu gârlițele mari, specie la care vânătoarea nu doar că este permisă, dar va fi prelungită.

O a două măsură extrem de periculoasă este permiterea vânătorii de către străini. Până acum, în România, cetățenii străini puteau vâna, dar numai pe baza de invitație a administratorului unui fond cinegetic. De acum, străinii pot organiza vânători, iar experiență ne spune că acestea au tendința să devină adevărate băi de sânge. În 2009, în Baltă Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. În 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care plecau în Italia. Nu mai departe de anul trecut, un alt italian este prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate. Toate aceste cazuri duc direct la concluzia că păsările cântătoare din România vor deveni în curând specii pe cale de dispariție.

Societatea Ornitologică Română (Birdlife România) recunoaște legitimitatea și importantă vânătorii și subliniază necesitatea că acest tip de activitate să fie sustenabil și să țină cont de necesitățile biologice ale speciilor cinegetice și de aspecte etice culturale. În același timp, considerăm că schimbările constante ale legii vânătorii în România trebuie să țină cont de legislația comunitară care reglementează acest tip de activitate și de parteneriatele europene trans-naționale între organizații de conservare și de vânătoare (Federația Europeană a Asociațiilor de Vânătoare și Conservare – FACE).

Dacă ți-a plăcut, distribuie