ȘTIRI PROIECT Ziua Păsărilor
Ieșiți în natură și sărbătoriți Ziua Păsărilor!
26 martie 2024
1 aprilie este zi de sărbătoare pentru Societatea Ornitologică Română. De peste 30 de ani sărbătorim Ziua Păsărilor și spectacolul oferit de înaripate. Vă invităm să ieșiți în natură și să vă bucurați de păsări și migrația de primăvară.
Ziua Păsărilor este o oportunitate de a ne reconecta cu natura și de a observa păsările din jurul nostru și ecosistemele în care trăiesc alături de noi. Lansăm astfel invitația de a ieși în natură alături de familie și prieteni și de a observa păsările din sau de lângă orașe. Puteți să luați cu voi un binoclu și un ghid de identificare a speciilor de păsări și să vă bucurați de spectacolul sonor și vizual oferit de înaripate.
„Într-o lume în care schimbările climatice și degradarea habitatelor amenință populațiile de păsări la nivel global, este mai important ca niciodată să ne implicăm în conservarea și protejarea acestor specii uimitoare. Ziua Păsărilor ne oferă oportunitatea de a reflecta la impactul nostru asupra mediului și de a lua măsuri pentru a proteja păsările și ecosistemele fragile în care trăiesc. Este necesar să devenim conștienți că nici noi oamenii nu vom putea trăi într-o lume în care natura este degradată. În plus, observarea păsărilor poate avea beneficii semnificative asupra sănătății noastre mentale și fizice. Potrivit studiilor recente, petrecerea timpului în natură, în special în prezența păsărilor, poate reduce stresul, îmbunătăți starea de spirit și spori starea generală de bine”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
Unde ieșim în natură de Ziua Păsărilor?
Pentru că 1 aprilie pică într-o zi de luni, partenerii, membrii și voluntarii noștri vă propun mai multe ieșiri în funcție de oraș.
Agigea – Sâmbătă, 30 martie, ora 13.00, Stațiunea Biologică Marină Ioan Borcea
Brăila – Sâmbătă, 30 martie, Seaca și Lacu Sărat I și II
Cluj – Sâmbătă, 30 martie, ora 10.30, Cheile Turzii
Sibiu – Sâmbăta, 30 martie, ora 9.00, baraj Racovița pe Olt.
Alba Iulia – Duminică, 31 martie, ora 16.00, la pista de biciclete de pe dealul Mamut, punct de întâlnire Restaurantul Panoramic
Buzău – Duminică, 31 martie, ora 11.30, Parcul Crâng
Bistrița – Luni, 1 Aprilie, 11.00, Parcul Orașului
Iași – aici avem mai degrabă Săptămâna Păsărilor, datorită membrilor, voluntarilor și partenerilor entuziaști
– Duminică, 31 martie, ora 10.00, Delta Moldovei
– Luni, 1 Aprilie, ora 10.00, Grădina Botanică
– Vineri, 5 Aprilie, la Muzeul Pogor „Primăvara în lumea păsărilor și în Parcul Pogor”
– Sâmbătă, 6 Aprilie, Codrii Iașului
– Duminică, 7 Aprilie, ora 10.00, Parcul Copou
Parteneri Iași: Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Mai bine Iași, euRespect, Codrii Iașilor, Complex Delta Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române Iași.
Pitești – Luni, 1 Aprilie, ora 11.30, Baraj Lac Pitești
București
– Sâmbătă, 6 aprilie, ora 10.00, Parcul Sticlăriei
– Duminică, 7 aprilie, ora 9.00, Parcul Tineretului
Este important să subliniem că datele de mai sus sunt semnificativ influențate de condițiile meteorologice din această perioadă a anului, vremea jucând un rol esențial în desfășurarea evenimentelor noastre în aer liber.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.