Share

Împreună, pentru berze: final fericit pentru 4 juvenili

Patru juvenili de barză albă dintr-un sat dâmbovițean au rămas singuri în cuib, după ce părinții lor s-au electrocutat, la jumătatea lunii iunie, în urma contactului accidental cu firele electrice. Alertată de un localnic, Societatea Ornitologică Română împreună cu specialiști de la compania Electrica au demarat procedurile pentru salvarea puilor rămași în cuib.

Pe 16 iulie, pe e-mailul Societății Ornitologice Române sosea un mesaj prin care eram anunțați că 4 juvenili de barză albă, care au cuibul pe un stâlp de electricitate din satul Costești Deal, din Dâmbovița, au rămas fără părinți. În timpul unei ploi cu rafale puternice de vânt, cele două păsări adulte au atins cu aripile liniile de curent din apropierea cuibului și s-au electrocutat. Una dintre berze a murit pe loc, iar cealaltă a mai planat până în apropierea unei zone cu stufăriș unde s-a prăbușit. Toate aceste amănunte ne erau transmise prin e-mail, dis-de-dimineață, de Ion Murgea, unul dintre localnicii din satul Costești Deal, din Dâmbovița.

Tot de la el, specialiștii noștri ornitologi au aflat ulterior că este vorba despre un cuib construit de păsări în urmă cu cel puțin 44 de ani pe un stalp din fața casei în care Ion Murgea locuiește împreună cu soția sa de aproape jumătate de secol.

„Cea mai mare bucurie a noastră din luna martie era sosirea berzelor, iar tristețea noastră începea la sfârșit de august când berzele se pregăteau de migrație”, povestește Ion Murgea.

Am întocmit rapid un plan, conform căruia trebuia să recuperăm păsările în ziua imediat următoare, cu ajutorul angajaților de la Electrica, urmând ca apoi să transportăm juvenilii la Asociația Prietenii Berzelor din Cristian, județul Sibiu. Din fericire, însă, după doar o noapte petrecută fără părinți, toți cei patru juvenili de barză albă și-au luat zborul și s-au întros teferi peste câteva ore, semn că sunt sănătoși.

Între timp, sătenii au găsit și cealaltă barză electrocutată care nu murise, dar avea probleme la aripi și un picior fracturat. Pentru că nu mai avea șanse să trăiască în sălbăticie, barza a fost preluată de către Grădina Zoologică din Târgoviște.

Sperăm să continuăm colaborarea cu specialiștii de la Electrica, pentru ca aceștia să monteze o platformă de cuibărit în locul cuibului actual pentru a se evita astfel accidente în viitor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie