In memoriam
Sucursala Iași a Societății Ornitologice Române a pierdut un bun prieten
În dimineața zilei de 19 ianuarie 2021, o veste tristă și complet neașteptată m-a copleșit: inginer dr. Gheorghe Huian a plecat în marea sa călătorie spre lumea de dincolo de viața trăită aici. L-am cunoscut la începutul anului 1993, iar de-a lungul anilor, am adunat atât de multe amintiri frumoase, încât mi-ar fi extrem de greu să mă opresc numai asupra uneia dintre ele.
Dacă ar fi să aleg un singur cuvânt pentru a-l caracteriza pe domnul inginer dr. Gheorghe Huian, acela ar fi pasiune. Om vrednic și însetat de cunoaștere, spirit inovator și mereu în căutarea perfecțiunii, a pus pasiune în fiecare clipă de muncă, în fiecare zi a vieții domniei-sale. Specialist în piscicultură cu o reputație excepțională, s-a bucurat de o recunoaștere unanimă între colegii de breaslă. Chiar dacă de-a lungul activității sale, au existat și secvențe în care pașii și necesitățile vremurilor l-au purtat și prin alte locuri, se poate spune – fără teama de a greși – că viața domniei-sale este legată de existența Complexului Piscicol Movileni (Larga Jijia, județul Iași): a fost șeful șantierului ce a dus la nașterea acestei zone piscicole, cea mai întinsă fermă piscicolă din zona Moldovei, iar ulterior, a condus aproape continuu instituția, punând laolaltă cunoștințele de specialitate, cu experiența acumulată prin ani de muncă neobosită și dragostea pentru natură. Toate acestea au transformat teritoriul Complexului Piscicol Movileni într-o zonă ce se bucură de mult interes atât din partea amatorilor de pescuit, cât și a iubitorilor de natură, reprezentând cea mai interesantă parte a sitului Natura 2000 Eleșteiele Jijiei și ale Miletinului. De altfel, domnia-sa a numit întâia oară această întinsă zonă umedă drept Delta Moldovei.
Toți cei care l-am cunoscut, am pierdut un mare prieten, care a știut, cu o discreție desăvârșită, să ofere sprijin necondiționat. De-a lungul ultimilor mai bine de douăzeci și cinci de ani, zeci de elevi și sute de studenți – însoțiți de cadre didactice și specialiști de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași și de la Societatea Ornitologică Română – au intrat pe poarta complexului, pentru a descoperi bucuria unei zile petrecute în mijlocul naturii sau un loc potrivit pentru studiu, aplecându-se cu curiozitate și sârguință asupra cunoașterii complexelor detalii pe care se sprijină echilibrul ecosistemelor acvatice, de fiecare dată fiind întâmpinați cu bunăvoință de către domnul inginer dr. Gheorghe Huian. Am organizat câteva zeci de excursii de o zi, dar și peste cincisprezece tabere ornitologice în perimetrul complexului piscicol de la Larga Jijia – nu îmi amintesc nici măcar un moment în care domnia-sa să fi ezitat în a răspunde afirmativ solicitărilor noastre, dar îmi vin în minte nenumărate surprize plăcute pe care ni le-a făcut de-a lungul anilor. L-am simțit întotdeauna dornic să împărtășească experiența și cunoștințele sale, bucuros să sprijine tinerii în demersul lor de a crește profesional și uman.
Îmi place să cred nu va fi singur și că, la capătul acestui drum, îi va reîntâlni pe toți cei dragi plecați înaintea domniei-sale, ostoindu-și dorurile strânse între timp. Drum lin Domnule Huian și sper să ne putem reîntâlni cândva așa cum ne-am promis atunci când am vorbit ultima oară!…
Dr. Carmen Gache, Societatea Ornitologică Română – Sucursala Iași
Facultatea de Biologie, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași