Share

Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura – început de ediție

Cu mult entuziasm am dat startul ediției a 9-a a programului Școli Prietenoase cu Natura și ediției a 3-a a programului Grădinițe Prietenoase cu Natura. Anul acesta, 512 școli ni s-au alăturat, dintre care 68 sunt școli noi, iar 171 de grădinițe au fost acceptate, cu 63 de grădinițe noi incluse.

Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, Mastacăn - Neamț

La începutul acestei ediții am susținut sesiunile de instruire pentru toate instituțiile de învățământ participante, în cadrul cărora am prezentat structura programului, cerințele și activitățile specifice, modul de raportare și materialele necesare. Peste 660 de participanți din întreaga țară au luat parte la aceste sesiuni, animați de  dorința comună de a contribui la protejarea mediului și de a oferi copiilor educația ecologică atât de necesară.

Liceul Tehnologic Agricol Bistrița

În această perioadă școlile, grădinițele și celelalte institușii de învățământ înscrise în program vor desfășura activități specifice sezonului de toamnă. În școli, copiii vor lipi siluete pe suprafețele de sticlă pentru a preveni coliziunea păsărilor cu aceste panouri de multe ori invizibile pentru ele, vor planta pomi fructiferi, arbori, arbuști, dar și bulbi de toamnă care vor deveni un covor de flori pentru insectele ce se trezesc din hibernare primăvăra, vor pregăti hrănitorile pentru sezonul rece, vor continua să observe migrația păsărilor (să nu uităm că sunt specii care vin să ierneze la noi) și schimbările din natură, vor amplasa cuiburi artificiale și rafturi de protecție sub cuiburile de lăstuni de casă și rândunele și vor amenaja refugii pentru arici și amfibieni. De asemenea, nu va fi neglijată activitatea de compostarea, dar și crearea unui colț de natură, unde frunzele căzute vor fi lăsate ca adăpost pentru micile viețuitoare pe durata iernii.

grădinița Măgura-Bezdead_Dâmbovița_Iordanescu Olimpia
Grădinița Măgura-Bezdead, Dâmbovița

Pentru grădinițe, activitățile de toamnă includ explorarea pădurii și observarea frunzelor colorate, realizarea unor panouri cu tematică de pădure și citirea poveștilor despre natură, precum Aventurile lui Albăstrel.

Prin aceste acțiuni, dascălii și educatorii îmbină cunoștințele teoretice cu activitățile practice, inspirând copiii să devină prieteni ai naturii și să contribuie la dezvoltarea unei conștiințe ecologice sănătoase pe măsură ce cresc. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie