Share

Inelări demonstrative la Cluj

Biroul Teritorial Cluj al SOR își continuă acțiunile de împrietenire a orașului cu păsările sălbatice. Specialiștii SOR din proiectul „Păsările Clujului” au realizat trei sesiuni de inelări demonstrative pentru elevii din școlile gimnaziale și din liceele din orașul de pe Someș.

Inelarea este una dintre una dintre cele mai vechi metode de cercetare prin care se monitorizează speciile de păsări, și copiii au avut posibilitatea de a observa de aproape oaspeții hrănitorilor pe care le-au alimentat peste iarnă. Dat fiind că erau foarte mulți elevi, ornitologii au organizat trei sesiuni de inelare, în zilele de 18,19 și 27 februarie.

Pentru că păsările sunt mult mai active dimineața, inelările au început de la ora opt și au durat până la ora 10. Și pentru că era primăvară, dar totuși e răcoare la primele ore ale dimineții, elevii au fost așteptați cu căni de ceai cald.

Oricum, ornitologii și echipa de voluntari SOR s-au trezit mult mai devreme pentru a întinde plasele ornitologice, instrumente care capturează păsările, dar nu le rănesc. Fiecare exemplar a fost scos din plasă, dus la masa de inelare, unde a fost măsurat și cântărit, i s-a atașat un inel metalic la un picior și apoi a fost eliberat.

„În total, am avut 120 de participanți de la patru școli din Cluj – Liceul Teoretic Báthory István, Liceul Teoretic Brassai Sámuel, Școala Gimnazială Horea, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu. Au avut ocazia să vadă specii de păsări pe care probabil niciodată nu le-ar fi văzut de aproape: pițigoi albastru, pițigoi mare, pițigoi codat, pițigoi sur și scatiu”, a spus asistentul de proiect Judit Veres-Szászka.

Proiectul ”Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici și publicul larg” este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 74.432,52 euro.

Societatea Ornitologică Română este o organizație neguvernamentală, înființată în 1990 din dorința ornitologilor din România de a da o formă organizată acțiunilor de cercetare și de conservare a păsărilor și habitatelor lor. A devenit, astfel, prima organizație nonguvernamentală din România dedicată conservării biodiversității. SOR reunește ornitologi și iubitori ai naturii, amatori sau profesioniști interesați de cercetarea și protecția păsărilor și a habitatelor lor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie