Share

„Invazie” de cinteze de iarnă în Parcul Național Cozia

Aproape 1 milion de cinteze de iarnă (Fringilla montifringilla) au fost observate, în perioada 20 ianuarie – 10 martie, în zona Parcului Național Cozia. Aglomerarea de indivizi ai acestei specii a fost semnalată de administratorii Parcului Național Cozia, în zona Călimănești – Căciulata – Păpușa – Lotrișor.

Grupul neobișnuit de mare de cinteze de iarnă a fost observat cu ajutorul mai multor camere de luat vederi montate pe o suprafață de aproape 2.500 de hectare.

„În sezonul rece,  cinteza de iarnă este un oaspete frecvent în Parcul Național Cozia, dar nu în număr așa de mare. Considerăm că în perioada menționată numărul exemplarelor s-a ridicat la aproape un milion, datorită condițiilor climatice din zonă și unei puternice fructificații în pădurile de fag”, a precizat Cornel Alexandru Buduleci, inginer silvic în cadrul Parcului Național Cozia administrat de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA.

El mai spune că, pe parcursul celor aproape două luni, cât au stat în zonă, păsările au avut același comportament zilnic. Dimineața se deplasau spre locurile de hrănire, mai ales în pădurile de fag din dreapta Defileului Oltului în zona Cozia-Lotrișor-Narățu, pentru ca după-amiaza să zboare spre locurile de înnoptare, peste râul Olt, în zona Păușa-Sitaru, acoperită de păduri de molid și pin.

„S-a observat că, în anii în care jirul, fructul fagului, este din belșug pe o anumită suprafață, atunci este posibil să apară și aglomerări de cinteze de iarnă în acele zone. Conform literaturii de specialitate, în lume, sunt doar 50 de specii de păsări care se strâng în aglomerări care depășesc un milion de exemplare. Altă specie din Europa care se strânge în stoluri foarte mari este graurul (Sturnus vulgaris)”, spune Ciprian Fântănă, directorul de Conservare al SOR.

Cinteza de iarnă, în declin moderat

Cinteza de iarnă cuibărește în zona de taiga din Europa și Asia, iar în România apare doar iarna, în perioada octombrie – martie. De obicei, nu poate fi observată în concentrații atât de mari, cu toate că este o specie care este prezentă cu regularitate în România în fiecare an. Cintezele de iarnă consumă predominant semințe și jir, coborând frecvent pe sol, în timp ce vara se hrănesc și cu insecte, petrecând mai mult timp în frunzișul copacilor.

Populația globală de cinteze de iarnă, care din informațiile oficiale pare să fie într-un declin moderat, este estimată la 100-200 de milioane de perechi, în timp ce populația europeană este limitată la doar 15-25 de milioane de perechi.

În trecut, apariția grupurilor foarte numeroase de cinteze de iarnă era văzută adesea ca o veste rea, un semn de război, foamete sau ca pe ceva dăunător (Holmgren, 1866; Granvik, 1916a; Haikos, 1950). Astăzi, apariția lor în număr atât de mare este o atracție pentru iubitorii de păsări și de natură. În ultimii ani au fost semnalate aglomerări de cinteze de iarnă în țări precum Suedia, Danemarca, Slovenia, Slovacia, Spania, Austria și Franța.

Bibliografie:

Svensson, Tomas, 2020, A review of mass concentrations of Bramblings Fringilla montifringilla: implications for assessment of large numbers of birds

Dacă ți-a plăcut, distribuie
Comenzile primite de luni până vineri vor fi prelucrate în prima zi lucrătoare din săptămâna următoare. Comenzile primite sâmbăta sau duminica vor fi prelucrate după 10 zile lucrătoare.
+