Share

Lacul Beibugeac, pregătiri pentru dezbaterea publică

La final de an 2014, au mai rămas doar câteva acțiuni de realizat în cadrul proiectului "Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA0052 Lacul Beibugeac", unul dintre cele mai importante proiecte implementate de Societatea Ornitologică Română.

După doi ani de monitorizări, de seminare și de consfătuiri, proiectul se află pe ultima sută de metri. „Am avut doi ani plini, cu deplasări în teren, cu monitorizări a populațiilor de păsări care cuibăresc, iernează sau doar migrează prin această zona. Am avut acțiuni în care am implicat comunitatea locală și suntem extrem de mulțumiți de nouă generație, care ne-a ajutat la tot. Au fost deschiși la subiectele din prezentările noastre, iar apoi au demonstrat că iubesc natură și au participat activ la ecologizarile pe care le-am organizat în sit. Nu trebuie să uităm că am participt la mai multe întâlniri cu stake-holderii din zona, de la autorități locale la biologi și rangeri ARBDD. Am propus o serie de măsuri de conservare, iar toți cei implicați ne-au oferit experiență lor în lucrul pentru natură în această zonă, iar rezultatul se va vedea în Planul de Management al ariei naturale protejate”, povestește managerul de proiect, Lavinia Todorova.

Lacul Beibugeac rămâne unul dintre cele mai importante pentru păsări, în ciuda faptului că în vara seacă și în ciuda faptului că se află în apropierea Rezervației Biosferei Belta Dunării. Este ideal pentru păsările aflate în migrație și care au nevoie de un loc în care să se odihnească. Iarnă, terenurile agricole din zonă sunt terenuri de hrănire pentru gâsca cu gât roșu, iar apele mici adăpostesc în primăvară zeci de perechi de păsări care cuibăresc aici. Pentru un iubitor de natură, lacul este ideal pentru birdwatching. Vântureii de seară sosesc de la colonia din apropiere pentru a se hrăni, iar un simplu binoclu este de ajuns pentru a urmări păsările.

În cadrul proiectului au fost deja elaborate o strategie de comunicare și una de vizitare a sitului, iar SOR va implementa aceste strategii în anii care urmează. Informațiile despre acest loc trebuie să ajungă în mod corect la public, care va avea ocazia și să se bucure de lac și de natură, dar să și contribuie la bună dezvoltare a lucrurilor în comunitatea locală. Iar lucrul cu și pentru comunitatea locală este esențial.

“La început de an 2015 vom organiza o dezbatere publică referitor la Planul de Management al sitului. Este o acțiune extrem de importantă pentru noi, și în calitate de beneficiar al proiectului, dar și în calitate de custode al acestui sit. Îi anunțăm de acum pe toți cei implicați în acest lucru, că dorim să le aflăm opinia, să dezbatem măsurile de conservare care apoi se vor regăsi în Planul de Management, o adevărată contitutie pentru o arie de importantă avifaunistică, așa cum este Lacul Beibugeac ”, a mai spus Lavinia Todorova, managerul de proiect.

Dacă ți-a plăcut, distribuie