Share

Liniile electrice fac noi victime printre pelicanii creți

La finalul lunii februarie, unul dintre cei șase pelicani creți echipați cu emițător satelitar la sfârșitul anului trecut a fost detectat că transmite date din același loc de câteva zile. Potrivit emițătorului, pelicanul creț se afla în vecinătatea insulei Ceaplace de pe lacul Sinoe, în sistemul lagunar, zonă frecventată de mai multe specii de păsări și în apropierea căreia se află o linie electrică periculoasă și problematică pentru înaripate.

Aripa pelicanului creț după ce s-a lovit de o linie electrică

O echipă formată din biologi de la Societatea Ornitologică Română (SOR) și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) s-a deplasat în teren pentru a vedea care este starea păsării și ce s-a întâmplat mai exact. Potrivit datelor transmise de emițător și a situației din teren, pelicanul creț a suferit o coliziune cu linia electrică din zonă, fapt care a dus la imposibilitatea acestuia de a mai zbura. 

Pasărea, un juvenil de pelican creț de anul trecut, femelă, a fost echipat cu emițător satelitar la finalul lunii noiembrie a anului trecut de către o echipă mixtă a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a Societății Ornitologice Române și a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. În tot acest timp, potrivit datelor transmise de emițătorul satelitar, pelicanul creț s-a deplasat în zona lacurilor Razelm, Golovița și Sinoie, cu deplasări și pe lacul Babadag, iernând pe aceste mari lacuri unde s-a hrănit și a înnoptat.

Pelicanul creț a fost transportat la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice al „Fundației Visul Luanei” din București, unde medicii veterinari au constatat că are fractură de aripă deschisă, inoperabilă. Vorbim practic de o pasăre ce nu mai avea nicio șansă să fie reabilitată și eliberată în natură. Din păcate, pelicanul creț nu a mai putut fi salvat, coliziunea fiindu-i fatală.

Acest caz ne indică încă o dată faptul că rata de coliziune a păsărilor cu această linie electrică din zonă este considerabil de mare, având în vedere că, la nici trei luni de când au fost montate emițătoarele satelitare pe cei șase pelicani, unul dintre ei a suferit deja o coliziune fatală. Și nu doar pelicanii creți sunt afectați de această linie electrică (așa cum s-a mai observat în trecut), ci și alte specii acvatice care sunt prezente în acest habitat: egrete mari, lebede, cormorani, diverse specii de rațe, gâște etc.

Pelican creț cu emițător satelitar

Linia de tensiune, capcană mortală pentru păsări

Linia electrică în cauză traversează Grindul Chituc de la Vadu până la Gura Portiței, situându-se între Lacul Sinoe și Marea Neagră. Aceasta este cunoscută ca fiind problematică, iar coliziunea este cauzată de faptul că păsările nu observă linia în zbor în anumite condiții, precum ceață, soare puternic, vizibilitate redusă. Este de fapt o barieră invizibilă care este poziționată chiar pe traiectoria de zbor a anumitor specii de păsări, în habitatul acestora, iar acestea nu o pot repera.

Nu este un caz izolat. Acum câțiva ani în zona Lacului Iezer Călărași colegii noștri biologi au găsit 12 pelicani comuni morți din cauza coliziunii cu firele electrice.

Prezența liniilor electrice în proximitatea zonelor acvatice în care se adună un număr mare de specii de păsări reprezintă un risc suplimentar pentru acestea. Pentru a reduce cazurile de mortalitate a păsărilor prin coliziunea cu firele electrice se pot monta dispozitive vizuale (divertoare) pe aceste linii, care să le facă vizibile pentru păsări în orice moment, iar acolo unde prezența liniilor electrice este extrem de problematică, acestea ar trebui îngropate sau cel puțin înlocuite cu un alt mod de montare a cablurilor (torsadare), care prin grosimea lor devin mai vizibile.

Zona lacului Iezer Călărași

Așadar, este nevoie de un efort comun interinstituțional între factorii implicați, printre care companiile de distribuție a energiei electrice, Apele Române, ARBDD, INCDDD, SOR și alte ong-uri, pentru a reduce riscul de mortalitate cauzată de liniile electrice.

La ora actuală, proiectele LIFE în implementare Danube Free Sky și Pelican Way of LIFE au în vedere tocmai identificarea liniilor problematice pentru păsări și echiparea acestora cu dispozitive de semnalizare pentru a fi mai vizibile. Acțiunile se desfășoară în cadrul unui parteneriat între ARBDD, INCDDD și Rețele Electrice Dobrogea, parte a grupului de companii PPC în România, și SOR.

Este nevoie ca măsurile să fie luate cât mai repede, cu atât mai mult cu cât magnitudinea mortalității este extrem de mare având în vedere că reușim să descoperim doar un mic procent din numărul total de păsări care se lovesc de firele electrice, deoarece de cele mai multe ori aceste cadavre sunt consumate sau îndepărtate rapid de specii necrofage: șacali, vulpi, câini.   

Potrivit studiilor, liniile electrice sunt un risc major în anumite zone. Se estimează că, anual, mor zeci de milioane de păsări în Europa din cauza coliziunii cu firele electrice, pe lângă cele care mor suplimentar prin electrocutare, așezându-se pe izolatori la nivelul stâlpilor. Impactul în cazul coliziunii duce la răni grave sau chiar moarte, iar păsările cele mai afectate sunt cele de talie mare care sunt mai puțin agile și care, din cauza faptului că firele nu sunt suficient de vizibile, nu le observă din timp astfel încât să le poată evita.

Liniile electrice deja existente trebuie transformate în linii „sigure” pentru speciile de păsări prin evaluarea riscului în teren și aplicarea de dispozitive vizuale (divertoare) sau îngroparea lor acolo unde este cazul. Pentru liniile electrice noi, acestea trebuie construite în așa fel încât să nu prezinte un risc, nici de coliziune, nici de electrocutare.

SOR face de mulți ani eforturi pentru reducerea cazurilor de mortalitate a păsărilor de talie mare (pelicani, egrete, lebede, gâște, rațe), care sunt cele mai afectate de coliziunea cu firele electrice.

Aplicarea de dispozitive vizuale (divertoare)
Divertor
Dacă ți-a plăcut, distribuie