Share

Mai mulți arbori și arbuști pentru păsări, mai multe plante pentru polenizatori în Parcul Sticlăriei

În prima săptămână din mai ne-am reîntors în Parcul Sticlăriei, de această dată însoțiți de un grup de voluntari entuziaști de la Coca-Cola. Planul nostru – să aducem în acest parc mai multe specii de plante din flora de la noi, benefice pentru viețuitoarele sălbatice atât în timpul verii, cât și în timpul iernii. În 3 mai peste 600 de plante au început să prindă rădăcini prin efortul comun al voluntarilor Coca-Cola și al echipei noastre.

Prin această acțiune am răspuns nevoii de a crește numărul și diversitatea de plante din flora spontană din Parcul Sticlăriei, după lucrările de igienizare și amenajare efectuate de administrația locală, lucrări care au respectat în mare parte Natura reîntoarsă în acest loc. Pentru că, într-adevăr, Parcul Sticlăriei este o oază a Naturii, un loc în care habitatul natural este mai puțin afectat de intervenția noastră, a oamenilor, ceea ce ne dă șansa de a ne bucura de o biodiversitate ridicată într-un parc dintr-un mare oraș, cum este Bucureștiul.

Proiectul Biodiversitatea orașului beneficiază de finanțare din partea Fundației Coca-Cola, această acțiune de refacere a vegetație fiind doar una din activitățile din acest proiect prin care dorim să contribuim la creșterea biodiversității din Parcului Sticlăriei, o zonă care oferă oamenilor oportunitatea de a cunoaște și de a se conecta cu natura, chiar în oraș.

Este deja cunoscut faptul că, pe lângă rolul estetic, plantele din flora spontană au și marele avantaj de a necesita cheltuieli mai reduse de întreținere, dacă sunt plantate în habitatul potrivit. Mai mult, selecția speciilor de arbori, arbuștii și plantele perene a fost făcută cu scopul de a oferi tot timpul anului resursele necesare susținerii faunei din acest parc. De asemenea, diversitatea plantelor a fost foarte importantă. Unii arbori au coroana mai deasă și asigură locuri de cuibărit, alții au coroana mai aerisită și permit dezvoltarea unor arbuști în apropiere. Regimul diferit de înălțime atins la maturitate, tipurile diferite de scoarță, flori și fructe atrag o mulțime de viețuitoare sălbatice, completând imaginea Parcului Sticlăriei de zonă prietenoasă cu natura.

Numărul arborilor ale căror fructe hrănesc păsările din zonă a crescut, noi stejari, carpeni, arțari și mesteceni fiind plantați cu hărnicie, dar și cu multă trudă de grădinarii – voluntari. Foarte valoroase sunt fructele acestor arbori pentru că rămân pe ramuri în timpul sezonului rece și au un aport energetic important pentru speciile ce se hrănesc cu ele. Gaițele, florinții, mugurarii, scatii, ba chiar și papagalii Micul Alexandru, prezenți de câțiva ani în Parcul Sticlăriei, se vor hrăni și cu fructele acestor arbori, dar suntem convinși că păsările vor vizita și cele două hrănitori de parc, amplasate aici și alimentate de voluntarii SOR în timpul iernii.

Arbuștii cu inflorescență bogată atrag primăvara o mulțime de insecte polenizatoare. Dintre aceștia, în mai multe zone din parc voluntarii Coca-Cola au plantat păducel, scoruș, soc, corn și lemn câinesc. În perioada rece, din toamnă și până în primăvară, multe păsări se hrănesc cu fructele acestor arbuști ce oferă o rezervă de hrană pentru păsările sedentare. Dacă în timpul verii pițigoii, florinții, cintezele, scatii, vrăbiile, măcălendrii, mierle consumă preponderent insecte, în sezonul rece își schimbă dieta consumând semințe și fructe. Pe pantele umbrite, grădinarii noștri au sădit saschiu, planta pe care o putem întâlni în lăstărișul pădurilor de foioase și în tufărișuri, de cele mai multe ori în masă, în grădini fiind folosit deseori ca acoperământ pentru sol.

O altă categorie de plante importante pentru biodiversitate sunt pomii fructiferi. Acești au o valoare deosebită pentru că oferă locuri de reproducere pentru insecte în scoarța lor, pentru păsări în coronament și hrană prin flori și prin fructe pentru multe animale. Printre speciile plantate au fost meri, corcoduși, vișini turcești, duzi, nuci și aluni, care vor da parcului frumusețe, culoare, parfum, dar vor asigura și hrană pentru multe grupe de animale, de la nevertebrate până la păsări și, de ce nu, și pentru mici mamifere.

Nu am uitat nici polenizatorii, acești valoroși reprezentanți ai faunei. În Parcul Sticlăriei nu veți găsi gazon, ci zone întinse acoperite cu trifoi, lângă care se dezvoltă multe specii din flora spontană, dar și plante bune pentru polenizatori, așa cum este Echinachaea sp. Voluntarii Coca-Cola, coordonați de echipa de peisagiști, au însămânțat plante cu flori în luminișuri și au plantat mentă și stânjenei de baltă în apropierea apei, toporași și lăcrămioare pe pantele deja umbrite de arbori și arbuști. Astfel de primăvara, până toamna târziu bondarii, albinele solitare, albinele melifere, fluturii vor avea multe și variate surse de nectar și polen pentru a se hrăni.

Odată încheiată plantarea, voluntarii au trecut la următoarea etapă, aceea de amplasare a unui număr de 30 de cuiburi pentru păsările cântătoare care cuibăresc în scorburi, cum sunt pițigoi mari sau cei albaștri, țiclenii, muscarii și codroșii. Și aceasta pentru că puțini din arborii acestui parc au ajuns la vârsta la care în trunchiurile și ramurile lor aceste păsări pot găsi cavități în care să poată cloci și crește puii ori să se adăpostească în timpul iernii.

Acțiunea s-a întins pe durata întregii zile, dar satisfacția de a munci în natură pentru natură a șters orice urmă de oboseală, chiar dacă efortul de a planta un număr mare și divers de plante nu a fost deloc ușor.

Plantarea din 3 mai a fost doar începutul. De atunci, periodic suntem în parc pentru a monitoriza starea plantelor și pentru diferite lucrări: udări, montare tutori, legări și tunderi. Iar în toamnă, vom face din nou plantare pentru a înlocui arborii și arbuștii care nu au reușit să prindă rădăcini și să supraviețuiască. Așa că revenim în toamnă cu noutăți. 😊

Dacă ți-a plăcut, distribuie