Știați?
Mamele au și aripi, solzi sau gheare, nu doar brațe iubitoare
8 martie 2023
Mama este ființa la care ne gândim cu dragoste și tandrețe. Ne vin în minte zâmbete, îmbrățișări, cântece. Dar grija maternă nu se limitează doar la manifestări calde, ci poate vira foarte ușor către o stare războinică. La cele mai multe viețuitoare, mamele devin neînfricate și bătăioase atunci când au pui.
Rața mare, pe care o știm cu toții din plimbările prin parcuri, este o mamă grijulie. E drept, are norocul că ai săi pui sunt nidifugi, adică independenți aproape de când ies din ou. Dar tot trebuie conduși la apă și supravegheați cât timp se hrănesc. Cu șiragul de boboci în spatele ei, sigur atrage atenția prădătorilor. Iar dacă aceștia apar, rața mare măcăne tare și lovește apa cu aripile. Face acest lucru pentru a distrage atenția prădătorilor și a da timp puilor să se scufunde, calitate care încă e prezentă la vârste fragede. E o practică destul de comună a părinților cu pui sau ouă, aceea de a atrage atenția asupra lor, de multe ori prefăcându-se răniți și îndepărtându-se de cuib. Speră astfel ca prădătorii să îi urmeze și progeniturile să fie în siguranță.
Lupta dintre David și Goliat se desfășoară zi de zi, în moduri foarte diferite. Avem exemple și din lumea păsărilor. În lumea înaripatelor gâsca de vară își apără bobocii de tot ce zboară sau dă târcoale. Nu se sfiește să înfrunte adversari mai mari decât ea. Sau chiar mai șireți, dacă e să ne luăm după poveștile din copilărie. Căci vulpea este unul dintre prădătorii cu care se confruntă adesea gâștele, și nu de puține ori înaripatele ies victorioase. Desigur, acest curaj nu este doar apanajul mamei gâște, ci al multor mame cu pui, cu aripi sau fără.
Mai e apoi și lupta sisifică a mamelor și a taților de a-și hrăni puii. Se fac zilnic sute de drumuri către cuiburile pline ochi de cioculețe care abia așteaptă doza necesară de insecte. Săptămâni la rând, părinții sunt ocupați cu servitul mesei viitoarei generații. Partea bună e că, în general, nu prea au fost cazuri în care cei mici să refuze meniul, nici chiar felurile mai păroase sau mai chitinoase.
Își apără puii ca o ursoaică, spunem noi când vedem o mamă super protectivă. Și cu siguranță, vorbele acestea nu au intrat degeaba în zicerile noastre. Ursoaica le face pe toate, ca orice mamă: îi învață pe pui care hrană e mai bună, unde o pot găsi sau de unde o pot prinde, care sunt locurile ideale de odihnă, cum se pot apăra. Cei mici deprind tehnicile acestea imitând părintele, iar perioada de „școlarizare” trece de doi ani. Cum face singură toată treaba, investiția în progenituri e destul de mare. La fel și provocările. Masculii încearcă să omoare puii altor masculi pentru a determina femela să devină din nou receptivă sexual. Astfel, mama ursoaică duce lupte serioase, uneori soldate chiar cu moartea ei. Nu e de mirare că este extrem de agresivă în perioada în care are pui. Și nu mai este cazul să spunem că e obligatoriu să păstrăm distanța în această situație.
Exemple de îngrijire maternă găsim și în vasta lume a nevertebratelor, chiar la speciile comune cu care suntem atât de obișnuiți în preajma noastră. Un astfel de exemplu este reprezentat de bine-cunoscuta urechelniță (Forficula auricularia) cu care împărțim deseori locuința. Astfel, femelele stau toată iarna în preajma ouălor, pe care le păzesc de potențiali prădători, le curăță periodic și se asigură ca este totul în regulă cu ele. Primăvara, odată cu apariția nimfelor (puilor) de urechelniță, femelele încă stau în preajma lor pentru câteva săptămâni, pentru protecție și aprovizionare ocazională cu mâncare.
Grija maternă nu lipsește nici în lumea păianjenilor. Un număr însemnat de specii își protejează ouăle până la ieșirea puilor, dar păianjenii lup (familia Lycosidae) au dus grija pentru următoarea generație un pas mai departe. Nu doar că își cară săculețul cu prețioasele ouă pe spate peste tot pe unde merge, dar, odată puii eclozați, femela continuă să îi care în spate încă o perioadă, înainte ca aceștia să înceapă să se descurce în lume pe cont propriu.
Text: Teodora Domșa, Alexandru Pintilioaie
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.