Share

Mărul

Când ne gândim la meri, ne vine în minte imaginea unei livezi sau a unei grădini cu pomi fructiferi. Dar trebuie să recunoaștem că apreciem acest arbore nu doar pentru fructele sale, ci și pentru frumusețe.

Așa că, din cele 30 de specii existente, oamenii au creat mii de soiuri, unele în scop pur ornamental, soiurile de cultură având originea in Asia Centrală.

Cu o înălțime ce poate atinge 18 metri, mărul Malus domestica are trunchiul nu foarte lung și o coroană joasă și larg ramificată, care poate fi orientată pe spaliere.  Nepretențioși, dar adaptabili,  merii pot fi cultivați de la câmpie, până în zonele montane. Se plantează pe suprafețe mari, în livezi sau singular fie în grădini, fie în ghivece așezate pe terase și balcoane. Sau chiar în casă, pentru că folosind tehnica potrivită, cu multă răbdare și tenacitate, mărul poate fi un arbore crescut ca bonsai.

Scoarța mărului este ușor solzoasă, de culoare cenușiu – maronie, pe care se pot dezvolta licheni, folosiți de multe specii de păsări ca material pentru cuib.  

Frunzele și florile apar spre sfârșitul primăverii, ceea ce face ca eventuale înghețuri târzii să nu afecteze rodul. De culoare verde întunecat, frunzișul mărului nu este des, dar este hrană pentru multe insecte și larvele lor.

Din bobocii roz, apar florile alb – rozalii, cu parfum plăcut, delicat, bogate în nectar, ce atrag nu doar privirile noastre admirative, ci și fluturi și multe alte insecte polenizatoare.

Majoritatea fructelor soiurilor cultivate sunt comestibile. Ajunse la maturitate, merele au o diversitate de  culori – de la verde la galben, până la roșu închis, iar dimensiunile lor sunt la fel de variate, cele mai mici fiind de mărimea unei cireșe. Bogat în vitamine, fibre și substanțe nutritive, mărul este un aliment apreciat de noi, dar benefic și pentru păsări sau alte sălbăticiuni. Așa că rămâne la latitudinea noastră dacă, la venirea toamnei, culegem tot rodul sau doar o parte din fructe, ori, de ce nu, lăsăm merele pe ramuri pentru păsările cerului.

Text:  Mihaela Simion 

Dacă ți-a plăcut, distribuie