Știri
Misiune îndeplinită. 110 cuiburi noi pentru păsări
27 aprilie 2018
Căsuța de păsări nu e acasă. Am reușit ca în 2018, cu ajutorul vostru, să avem condiții de cuibărire pentru mai mult de 2018 noi pui de pasăre. Am reușit să mai demontăm câteva mituri, conform cărora orice căsuță de păsări este și un cuib bun. Am reușit să convingem 110 oameni să amplaseze cuiburi artificiale, nu căsuțe decorative, inutile pentru păsări.
Campania noastră de amplasare de cuiburi a fost un succes, a depășit cu mult obiectivul propus. Noi am pus la bătaie cuiburile amplasate în proiectul România Prinde Aripi, sprijinit anul acesta de OMV Petrom prin programul “Țara lui Andrei”, iar restul de 74 de cuiburi necesare pentru 2018 pui noi, ar fi trebuit sa vină din partea iubitorilor de păsări și de natură. A fost mai bine de atât, am depășit obiectivul propus.
Ca să fim sinceri, 74 de cuiburi au fost doar cele pe care le-am vândut noi prin intermediul shop-ului online. Aici am avut de vânzare și cuiburi gata montate, pentru cei care nu au timp să mai meșterească, dar și cele demontate, dat fiind ca mulți părinți preferă o activitate cu cei mici în grădină.
Noi am încercat să venim către voi cu cuiburi care să fie ocupate de păsări cât mai repede. Am realizat două tipuri de cuib și schemele destinate montării. Am venit cu sfaturile de amplasare corectă, am încercat să vă aducem natura cât mai aproape. Din cele două modele de cuib, cea mai mare trecere au avut-o cuiburile de tip B, cele care sunt destinate pentru mai multe specii: vrabie de câmp, pițigoi mare, țiclean sau capîntortură. Cele de tip A sunt destinate pentru două specii ceva mai mici – pițigoiul albastru și pițigoiul sur. Într-o lună, doar cu ajutorul site-ului se vânduseră 74 de cuiburi. Obiectivul deja fusese atins.
Nu ne-am bazat doar pe cuiburile vândute de noi, am urmărit să și educăm, așa că am prezentat online schițele pentru aceste cuiburi, astfel încât orice doritor să îl poată realiza acasă. Colegii din sucursala Alba au descoperit niște scânduri prin șopron, așa că au realizat singuri nu mai puțin de 10 cuiburi pe care le-au amplasat de Ziua Păsărilor, în apropiere de Cugir. Bilanțul a sărit deja la 84 de cuiburi noi.
Nu au fost singurii care au apelat la resurse interne pentru a realiza cuiburile. Am primit și e-mailuri și mesaje pe pagina de Facebook cu noi cuiburi artificiale care au fost amplasate, cuiburi construite după schemele noastre sau cumpărate de la magazine care comercializează cuiburi, nu căsuțe. Așa am ajuns la peste 110 cuiburi noi. 110 cuiburi bune. 110 cuiburi care o să asigure noi generații de păsări.
Dar activitățile în sprijinul naturii nu se opresc aici. De acum vă puteți ocupa de asigurarea materialului de cuibărit, de monitorizarea cuiburilor, de curățarea acestora. Iar cel mai frumos aspect, puteți sta să vedeți cum păsările își cresc puii într-un cuib făcut de voi.
Am încercat să centralizam aceste date într-un mod simplu – un album foto de Facebook, album realizat cu fotografii de cuiburi. Dar nu toată lumea a vrut sa apară acolo, să participe la concursul amical, așa că am prezentat doar câteva cuiburi. Indiferent dacă ați participat sau nu la concurs, SOR vă mulțumește pentru gestul pe care l-ați făcut când le-ați oferit păsărilor un cuib.
A, și să nu uităm, de acum, cuiburile artificiale de tip A și B se vor regăsi în oferta permanentă a SOR pe pagina de shop.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.