Share

Monitorizarea gâștelor în cartierele de iernare: sezonul 2024-2025

De obicei, în a doua parte a lunii noiembrie vine momentul în care ornitologii și voluntarii SOR se mobilizează pentru prima ieșire la teren, marcând debutul unui nou sezon de monitorizare a populațiilor speciilor de gâște care iernează în sud-estul României.

Scopul acestui program de monitorizare este de a stabili efectivele pentru fiecare specie, cu accent pe gâsca cu gât roșu Branta ruficollis, specia vulnerabilă, datele colectate fiind extrem de importante pentru a analiza dacă măsurile de conservare implementate sunt eficiente și dacă este necesară dezvoltarea de noi măsuri de protejare.

După prima ieșire pe teren, efectuată în perioada 21-23 noiembrie, observațiile ne arată că efectivele gâștelor cu gât roșu rămân pentru al doilea an consecutiv mult sub valorile obișnuite pentru ultimile 10 ani. Cu siguranță nu toate gâștele au venit la noi în țară. Potrivit statisticilor, în luna noiembrie gâștele sunt în migrație activă și încă nu și-au stabilit locurile lor de iernare, dar în decembrie deja vom avem altă imagine, cu zeci de mii de gâște din toate speciile care iernează la noi răspândite în toate zonele umede din partea sud-estică a României.

Urmărim în continuare gâștele cu gât roșu care sunt echipate cu transmițătoare satelitare și, potrivit datelor pe care le avem, încă sunt în zona Rostov, aflată în sudul Rusiei. 

Monitorizările populațiilor de gâște vor continua până la finalul lunii februarie, când acestea își vor lua zborul spre Siberia în migrația de primăvară.

Dacă ți-a plăcut, distribuie