Share

Monitorizarea Păsărilor Comune, observațiile sunt de acum online

Monitorizarea Păsărilor Comune este cel mai vechi program de monitorizare a unor specii de păsări din România (a început în 2006) și este singurul care furnizează date de tendință acceptate la nivel european (la Indexul Păsărilor din habitate agricole / Farmland Bird Index contribuie și datele din România și este acceptat ca indice structural al Uniunii Europene).

Începând din acest an, odată cu lansarea Ornitodata – baza de date a SOR, programul a primit aici o secțiune dedicată: datele pot fi încărcate on-line direct de către observatori și vizualizate de către toți cei intersați. Suplimentar, toate datele colectate de-a lungul anilor prin programul Monitorizarea Păsărilor Comune au fost încărcate în Ornitodata și sunt disponibile pentru analize.

Cei interesați, poți interacționa în moduri foarte variate cu datele existente. Observațiile pot fi filtrate complex (pe bază de specie, observator, perioadă etc.), pot fi vizualizate sub formă tabelară sau liste de specii sau, mai important, pot fi vizualizate spațial (hartă de distribuție sub formă de puncte sau pătrate de 10X10 km, de exemplu).

Prin publicarea on-line a datelor, dorim în primul rând să oferim observatorilor, care au contribui an de an cu date, un feed-back mult așteptat, ca o recunoaștere a efortului depus. În al doilea rând, dorim să punem la dispoziția celor interesați o unealtă foarte valoroasă prin care pot explora distribuția spațială a speciilor de păsări în România. Datele din programul Monitorizarea Păsărilor Comune, se integrează astfel (alături de toate celelalte date existente în Ornitodata) în cea mai mare bază de date publică cu observați de păsări din România. 

Vă invităm să explorați datele din programul Monitorizarea Păsărilor Comune

Dacă ți-a plăcut, distribuie