Share

Noaptea Privighetorilor 7

Dacă e luna mai, atunci ne duelăm din nou cu păsările în cântec. Societatea Ornitologică Română organizează cu sprijinul Lidl România a șaptea ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări se desfășoară în patru din marile orașe ale României, dar la date diferite.

„Rețeta evenimentelor este una simplă. Avem două concerte și multă relaxare. Primul concert este cel al păsărilor cântătoare din orașe, pentru că și în aglomerările urbane avem sunete frumoase, nu doar clasica bormașină de weekend.

După ce ascultăm păsările, le dăm replica. Iar marii compozitori au găsit mereu inspirație în trilurile de pasăre pe care le-au studiat, fie că vorbim de ciocârlie, privighetoare, graur sau alte specii. 

Din această rețetă de succes, până acum, nu pot lipsi condimentele, așa că vom presăra totul cu informații inedite despre păsări, cum le poți ajuta, ce proiecte de conservare avem.

Avem și ateliere special create pentru copii, avem și listele de păsări pe care vizitatorii le pot vedea de obicei în orașe. 

În 2019, vrem să discutăm cât mai mult cu oamenii despre ce înseamnă să salvezi un pui de pasăre și de ce la păsări nu e deloc bine să iei puii acasă, așa cum se face în cazul câinilor sau al pisicilor”, a spus Teodora Domșa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor. 

Anul acesta, evenimentele au loc fie în grădini botanice, fie în muzee în aer liber. Principalele considerente pentru alegerea locațiilor țin de acustică, dar și de apropierea de natură și de prezența cât mai mare a păsărilor. 

Programul complet

Cluj – 18 mai, ora 16,00 în Parcul Etnografic Romulus Vuia. Lucrări de Haydin, Respighi, Cras, Ravel și Dinicu vor fi interpretate de Liviu Preda (vioară), Dioszeghi Benjamin (pian), Fodor Lilla (violă), Nagy Orsolya (harpă), Diana Stir (violoncel), Anna Szallos Kis (flaut), Sonia Vulturar (vioară). 

Iași – 19 mai, ora 18,00, în Grădina Botanică. Lucrări de Brahms, Vivaldi, Tchaichovski, Mozart. Vor cânta Mădălina Mantu (vioara întâi), Raluca Chirilă (vioara a doua), Andreea Prisecariu (violă), Raul Plăcintă (violoncel), reuniți în Cvartetul Charism. După concert, ornitologii îi vor însoți pe participanți pe aleile din Grădina Botanică pentru a asculta și identifica fiecare cântec de pasăre. 

Sibiu – 19 mai, ora 16,00, în Muzeul Astra. Lucrări de Respighi, Haydn, Mozart, Schuman, Enescu. Interpretează formația instrumentală „Pro Nobile”. 

București – 9 iunie, ora 16,00 în Grădina Botanică. Lucrări de Respighi, Haydn, Mozart, Schuman, Enescu. Interpretează formația instrumentală „Pro Nobile”.

În caz de …ghinion

Nu întotdeauna păsările vor să colaboreze cu noi. Se tem de oameni, așa că e destul de greu să le găsești într-un tur ornitologic, chiar dacă un biolog te însoțește. Stau puțin la vedere, se ascund în desișuri, așa că pentru un grup mare devine ușor frustrant când nu le pot vedea. De aceea, la fiecare loc de evenimente SOR aduce câte o expoziție de fotografii sau de desene pentru a le arăta participanților care sunt speciile comune din orașe. Și chiar sunt multe. 

În cazul în care plouă, atunci evenimentele se reprogramează. 

Tururile ornitologice și concertele sunt gratuite. Cu toate acestea, participanții trebuie să achite biletul de intrare la fiecare locație.

 

Dacă ți-a plăcut, distribuie