ȘTIRI PROIECT Noaptea Privighetorilor
Noaptea Privighetorilor a ajuns la Cluj la vârsta de mers la școală
28 mai 2019
Sâmbătă, 18 mai 2019, a avut loc a șaptea ediție a Nopții Privighetorilor, la Cluj. Evenimentul este inspirat din prima transmisiune radiofonică în direct, din natură, realizată de BBC în mai 1924, când ascultătorii postului de radio au avut fericita ocazie să asculte duetul realizat de violoncelista Beatrice Harrison cu privighetorile din grădina casei sale.
Răspunsul privighetorilor, aproape de miezul nopții, a încântat, în direct, peste un milion de oameni, și a fost transmis cu același succes 12 ani la rând, Beatrice Harrison primind în acest răstimp peste 50000 de scrisori de la admiratori. Iar aprecierea publicului nu s-a diminuat în timp, în luna mai se desfășoară pe întreg continentul nostru diferite activități și evenimente care aduc împreună iubitorii de păsări, natură și muzică.
Noaptea Privighetorilor a avut prima reprezentație la Cluj în 2010, ajungând anul acesta la a șaptea ediție. Varianta locală include, pe lângă concertul de muzică clasică în aer liber, tururi ghidate ornitologice și expoziție de fotografie sau desene inspirate de natură sau de păsări. Răspunsul publicului a fost cel scontat, iar uneori chiar peste așteptările noastre. Pentru noi s-a dovedit câștigătoare această combinație de a vorbi publicului despre păsări, în natură – însă cea urbană, dar în același timp să oferim și o abordare mai artistică, mai ușor de asimilat, a importanței cunoașterii și protejării păsărilor. Și am reușit să molipsim colegii din Iași, București și Sibiu să organizeze și ei evenimentul, cu același succes de fiecare dată.
Anul acesta a adus câteva noutăți, așteptate deja, după atâtea ediții. Am dorit ca publicul să stea mai mult în natură, să aibă timpul necesar pentru a se deconecta de cotitian, astfel că le-am propus un eveniment ceva mai lung decât de obicei, dar mai variat.
Am început la ora 16.00 cu tururi ornitologice ghidate, în cadrul cărora colegii noștri au condus grupurile de participanți către locul unde s-a desfășurat concertul, povestindu-le despre păsări, arătându-le speciile care s-au lăsat văzute, identificând speciile cărora li s-a auzit doar cântecul. Iar de data aceasta, chiar s-a auzit privighetoarea! Aceasta deoarece am schimbat locația evenimentului.
Ne-am despărțit de Grădina Botanică, gazda nostră generoasă de până acum, datorită dorinței noastre de a avea mai multă lume la eveniment și de a propune publicului un picnic, activități pentru care nu aveam suficient spațiu. Spațiu, de care nu duce lipsă Parcul Etnografic ”Romulus Vuia”, unde, se pare ne-am simțit bine cu toții: artiștii, publicul, organizatorii și voluntarii. A fost un pariu câștigat, după ora 15.30 s-au distribuit 1500 de bilete gratuite (anul acesta Noaptea Privighetorilor a avut loc în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, atât evenimentul cât și intrarea în muzeu au fost gratuite).
După turul ornitologic, participanții au avut ocazia să se delecteze cu expoziția de fotografii cu păsări a colegului nostru Mircea Radu Achim, plecat prea repede dintre noi. Apoi, copii, părinți și bunici, au intrat în curtea cu păsări, dar nu cea de la bunici, ci în curtea cu atelierele de identificare și colorare de păsări. Aici, sub atenta coordonare a voluntarilor SOR, nivelul cunoștințelor participanților despre păsări a crescut vertiginos. Cel puțin, așa sperăm noi.
Este încă multă lume care abia acum află că nu avem doar o cioară, ci mai multe, și nu toate negre; că nici bufnița nu e specie, ci grup din care fac parte și buha și cucuveaua – specia anului 2019, aleasă tocmai pentru a lămuri această dilemă, dar și pentru a explica oamenilor de ce răpitoarele de noapte se văd … noaptea și de ce acest lucru nu are nici o semnificație întunecată; că e normal ca puii care se pregătesc să zboare să părăsească cuibul, dar nu e normal, de cele mai multe ori, să îi luăm acasă; că dieta păsărilor e puțin diferită față de a noastră, pentru că și metabolismul lor e altfel; că migrația este datorată sursei de hrană și nu temperaturii; că deși sunt mici, majoritatea păsărilor furnizeză cifre extraordinare, fie că e vorba de kilometri străbătuți în migrație, fie de drumurile cu hrană la puii din cuib, fie de cantitatea de insecte consumate într-un sezon.
De la ora 19.00, sub un cer din ce în ce mai plumburiu, a avut loc concertul de muzică clasică susținut de către Liviu Preda (vioară), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (violă), Nagy Orsolya (harpă), Diana Stir (violoncel), Szallós Kis Anna (flaut), Sonia Vulturar (vioară). Recitalul instrumental a prilejuit întâlnirea publicului cu muzica inspirată din cântecul păsărilor: Joseph Haydn – Cvartetul de coarde nr. 3, op. 33, The Bird, Ottorino Respighi – partea a III-a (L’usignuolo) din lucrarea Gli Uccelli, aranjament pentru septet, Jean Cras – Cvintet pentru flaut, vioară, violă, violoncel și harpă, Maurice Ravel – Partea a II-a (Oiseaux tristes) din lucrarea Miroirs pentru pian solo, Grigoraș Dinicu – Ciocârlia, aranjament pentru septet.
Și deși ne-a speriat, până la urmă ploaia a avut răbdare cu noi, și ne-a trimis doar câțiva stropi, pe finalul celei mai reușite Nopți a Privighetorilor de până acum. La anul promitem că va fi și mai frumos !
Mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat să realizăm încă un eveniment de care suntem mândri: voluntarilor, artiștillor, publicului numeros și curios, gazdelor noastre – Parcul Etnografic al Transilvaniei, Lidl Romania pentru sprijinul acordat.
Foto: Cristi Balazs
Mai multe imagini din timpul evenimentului puteți vedea aici.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.