Share

Noaptea Privighetorilor, București 2019

Societatea Ornitologică Română organizează cu sprijinul Lidl România a doua ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor la București. Cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări se desfășoară pe data de 9 iunie în Grădina Botanică Dimitrie Brândză, cu începere de la ora 16.

„Rețeta evenimentului este simplă și de efect. Avem două concerte și multă relaxare. Primul concert este cel al păsărilor cântătoare din orașe – de la pițigoi la mierle, cinteze și privighetori. Biologii, voluntarii și membrii SOR vor însoți participanții pe aleile din Grădina Botanică pentru tururi în care vor asculta păsările și le vor povesti amănunte interesante despre ele.

După ce ascultăm păsările, le dăm replica, cu ajutorul muzicienilor de la Pro Nobile. Iar ariile pe care le vor interpreta sunt arii inspirate de păsări – de la Rapsodia Română a lui Enescu, la Mozart, Beethoven și Vivaldi”, a declarat Valentin Marin, coordonatorul evenimentului din București. 

Evenimentul are o secțiune aparte dedicată copiilor. Atelierele dedicate lor cuprind jocuri de identificare de păsări, planșe de colorat, desene pe asfalt, atelier de confecționat cuiburi și informații despre cum pot ei ajuta păsările. 

Ideea evenimentului

La București, evenimentul a ajuns la a doua ediție, dar SOR organizează Noaptea Privighetorilor de șapte ani. Primele ediții au avut loc la Cluj, iar apoi concertele au ajuns și la Sibiu, Iași și București. Ideea evenimentului provine din Marea Britanie. În 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins BBC-ul să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre muziciană și privighetorile din grădina casei ei. În timp ce ea interpreta arii de muzică clasică, păsările au răspuns.

Combinația a fost una extrem de reușită, concertul s-a reluat ani la rând, iar Beatrice a primit peste 50.000 de scrisori de la ascultători. „Am avut parte de exact aceeași situație la Sibiu, unde muzicienii primeau în timp real replica dată de sturzii cântători din Muzeul Astra. Este o experiență pe care credem că oricine ar trebui să o simtă măcar odată”, a mai spus Valentin Marin. 

Programul complet

16.00 – deschiderea atelierelor pentru copii

16.00 – începerea tururilor ornitologice ghidate

16.00 – expoziție de desene cu păsările comune

19.00 – concert Pro Nobile

În cazul în care plouă, evenimentul va fi reprogramat. 

Tururile ornitologice, atelierele pentru copii și concertele sunt gratuite. Cu toate acestea, participanții trebuie să achite biletul de intrare în Grădina Botanică – 10 lei adulții, 5 lei copiii.

Dacă ți-a plăcut, distribuie