Share

Noaptea Privighetorilor, concurs de cântece între păsări și compozitori

A fost frig, a fost înnorat, joi seara, pe 28 mai, dar peste 200 de clujeni au ales să participe la a treia ediție a Nopții Privighetorilor, eveniment organizat de Biroul Teritorial Cluj al Societății Ornitologice Române.

Evenimentul a avut loc în Grădina Botanică din Cluj, acolo unde primele activități au fost tururile ornitologice ghidate. Inițial, organizatorii au dorit ca aceste tururi să fie cu mai multe persoane, dar până la urmă s-a optat pentru varianta cu grupuri mici, astfel încât fiecare participant să poată pune întrebări și să poată primi cât mai multe informații despre păsări.

„Din păcate, deși evenimentul se numește Noaptea Privighetorilor, ele nu au fost auzite. Cântau, în schimb, mierlele, măcălendrii, pitulicile mici, cintezele și pițigoii”, a spus Veres-Szászka Judit, asistent al proiectului „Păsările Clujului”, proiectul în cadrul căruia a avut loc această acțiune.

Tururile ornitologice se încheiau la Grădina Romană, iar participanții erau întâmpinați cu o expoziție superbă de fotografii despre Delta Dunării, expoziție realizată în cadrul inițiativei Rewilding Europe.

A urmat apoi una dintre cele mai plăcute acțiuni ale evenimentului, degustarea de vinuri. S-au servit vinuri Nachbil din Beltiug, Trio Alb și Trio roșu, soiuri seci, care au mers excelent cu brânza maturată de la fabrica Torockói, din Colțești. Au fost cele mai bune brânzeturi maturate ale producătorului: Trapist, Tilsit, Trascău și Trascău extramaturat, lângă care s-au servit struguri și mere.

Abia după degustări a început programul dedicat păsărilor și cântecelor lor. Alexandru Stermin a fost gazda evenimentului și cel care a introdus fiecare moment muzical sau ornitologic. Pentru că există persoane care ne-au solicitat „playlist-ul” de la eveniment, vă prezentăm toată lista momentelor muzicale și linkurile către cele mai frumoase partituri ascultate în Grădina Botanică din Cluj.

20.00 – Bálint Réka deschide concertul, la pian, cu Schumann: Waldszenen (Scene din pădure)

20.25 – Relația dintre păsări și muzică: prezintă Alexandru Stermin și Bálint Réka:
Compozitori inspirați de păsări:
Beethoven – simfonia a cincea. Opera este inspirată de cântecul presurei galbene, așa cum a mărturisit Carl Czerny, discipolul lui Beethoven

Handel: Cucul și privighetoarea

Edward Grieg – Little Bird

George Enescu: Ciocârlia

Messiaen – “Catalogul păsărilor”, Piesa ” L’Alouette lulu” (Ciocârlia de pădure)

20:30 – Rachmaninov: Etüdes Tableaux, opus 33. nr 2 – cântat de Bálint Réka

20:35 – Mal Waldron – “The Seagulls of Kristiansund”
Voce: Oana Maria Floricioiu
Tobe: Szentkúti Farkas
Pian: Bálint Réka

20:40 – Ornitologul Szabó D. Zoltán vorbește despre cântecele păsărilor într-un context științific. Oare de ce cântă păsările?

20:50 – Mozart: Trio cu pian în Si bemol major, KV 502
Vioara: Sonia Vulturar
Violoncel: Jakabffy Kristóf
Pian: Diószegi Benjámin

La reușita acestui eveniment au contribuit
Artiști:
Bálint Réka: pian și organizarea părții artistice a evenimentului
Oana Maria Floricioiu: voce
Szentkúti Farkas: tobe
Sonia Vulturar: vioară
Jakabffy Kristóf: violoncel
Diószegi Benjámin: pian
Rewilding Europe – expoziția de fotografii
SC Weingut Brutler & Lieb SRL: producătorul vinurilor Nachbil, care a asigurat vinul
SC BINAL MOB SRL: producătorul lactatelor Torockói, care a sponsorizat evenimentul cu brânzeturi maturate
Tamás Bistro
LunchBox
Kincses Kolozsvár Egyesület
Universitatea Babeș-Bolyai și Grădina Botanică ”Alexandru Borza”
Voluntarii SOR care ne-au ajutat la pregătire și derulare.

Proiectul ”Păsările Clujului: creșterea diversității speciilor prin colaborare între ornitologi, experți silvici si publicul larg” este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, componenta Dezvoltare Durabilă, cu suma de 74.432,52 euro.

Dacă ți-a plăcut, distribuie