Share

Noaptea Privighetorilor din nou în natură

Anul acesta am sărbătorit, din nou, Noaptea Privighetorilor așa cum ne place și cum am vrea să o facem mereu – în natură. Ne-am văzut, am povestit și am ascultat păsări și muzică clasică la firul ierbii. Ne-am bucurat iar de adierea vântului, de razele soarelui, chiar și de picăturile de ploaie, în timp ce ne plimbam și vorbeam despre păsări pe aleile Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj.

Ediția din 2022 a Nopții Privighetorilor, a noua derulată consecutiv, s-a desfășurat numai la Cluj, dar sperăm ca în anii viitori să ne reîntoarcem în câteva din orașele unde am bucurat și încântat publicul cel puțin o dată. Dar, chiar dacă am fost activi într-o singură locație, emoțiile au fost la cote destul de ridicate. Doi ani de pauză ne-au făcut să uităm cumva ce înseamnă organizarea unui eveniment cu public în aer liber. Am uitat de sincronizarea necesară pentru a avea în același loc și în timp util artiștii cu tot cu instrumentele lor și cele necesare sonorizării, numărul optim de voluntari și de ghizi pentru turele ghidate și prognoza meteo favorabilă. Vremea, vremea ne rezervă de obicei cele mai mari emoții și surprize. Iar anul acesta nu a făcut excepție, începutul ploios al lunii iunie obligându-ne să reprogramăm evenimentul din 4 în 10 ale lunii.

Dar, odată reprogramat, nu am mai făcut nicio concesie meteorologiei. Am stabilit că ne vom întâlni cu publicul de la orele 17.00 în Parcul Etnografic Național „Romuls Vuia”, pentru primele tururi ornitologice. Și ne-am ținut de cuvânt, deși pregătirile le-am început pe o ploaie liniștită, ca de început de toamnă. Grupuri, grupuri, cei peste 420 de paticipanți au fost ghidați de colegii noștri pe aleile muzeului, unde au putut vedea păsările, dar și asculta cântecul acestora sau explicațiile ornitologilor. Au răspuns prezent mierla, codroșul de munte, cinteza, stăncuța și gaița, ghionoaia verde și pestrița mare, silvia mică.

Acestea, precum și multe alte specii, i-au așteptat pe copii în curtea dedicată activităților educative. Voluntarii noștri au pregătit jocuri de identificare, planșe de colorat și decupat, cuburi de aranjat, cuiburi de admirat și o incitantă vânătoare de comori. Ultima, am gândit-o pentru copii ceva mai mărișori, dar cum media de vârstă a juvenililor a fost destul de mică, am avut șansa de a pune la muncă părinții și bunicii, nevoiți să descifreze tainele ornitologiei pe harta ajutătoare. Drept recompensă, au plecat acasă cu un poster cu cele mai comune specii din parcuri și grădini, pe care sperăm că micii și marii naturaliști le vor recunoaște de acum mai bine, atât din vedere, cât și după glas.
Ca să fim mai ușor de găsit am marcat drumul spre curtea educativă și locul concertului cu desenele artistului maghiar Zsoldos Márton, care a surprins cu măiestria și acuratețea care îl caracterizează, frumusețea și fragilitatea păsărilor sălbatice cu care conviețuim pe Pământ, adesea în detrimentul lor.

Nu am ratat ocazia de a vorbi oamenilor și despre păsările cu care împărțim un spațiu ceva mai intim decât o planetă, și anume, orașul nostru. Atlasul Păsărilor Clujului a așteptat cuminte, la standul de vânzări, cumpărătorii interesați să afle mai multe despre concitadinii înaripați. Îi știți pe unii: cei care ne trezesc uneori mult prea dimineață cu trilurile lor sau cei care nu ne lasă să adormim datorită uhu-rilor auzite până târziu în noapte (nu, nu, nu e greșeală, dinadins am scris datorită și nu din cauză, pentru noi e clară treaba 😊), acei purtători de culori minunate pe aripi sau deținători de cântece cu efecte terapeutice deja demonstrate. Dar am vorbit și de acele păsări cu care ne suprapunem habitatele din ce în ce mai mult, conviețuirea devenind nu de puține ori problematică. Soluțiile nu sunt și nici nu vor fi întotdeauna facile, dar vor trebui să vină din partea noastră. Ce sperăm noi e ca prin evenimente precum Noaptea Privighetorilor să facem oamenii să se pună pentru scurt timp în „papucii” viețuitoarelor, cu aripi sau fără, a căror bunăstare și supraviețuire depind de noi. Și poate, astfel, soluțiile găsite vor fi de așa natură încât și generațiile care vin să poată savura un concert susținut de privighetoarea roșcată într-o seară de mai sau să se inspire din cântecul ei.

Noi am fost suficient de norocoși și anul acesta, nu doar păsările din parc ne-au cântat. Artiștii Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel), coordonați de Sonia Vulturar (vioară) ne-au încântat și ei preț de aproape o oră cu lucrări inspirate din cântecele păsărilor sau care ne duc cu gândul la muzica naturii. Publicul, răspândit în spațiul verde generos din jurul Foișorului, a avut plăcerea să asculte Sonata a 3-a, Op. 25 în la minor a lui George Enescu, Sonata No. 25, Op. 79 pentru pian compusă de Ludwig van Beethoven – o sonatină cu numele alternativ de „Cuckoo” alias „Cucul” și lucrarea „The Lark Ascending” (în traducere liberă „Ciocârlia înălțându-se în zbor”) – o fantezie-romanță compusă de Ralph Vaughan Williams, inspirată de versurile lui George Meredith, poet care la rândul său a fost inspirat de cântecul și zborul ciocârliei.

Am încheiat magistral cu Cvartetul de coarde Op. 76 nr. 1 compus de Joseph Haydn, cu multe melodii de natură clasică, dar și fragmente inspirate de sunetele naturii, de la triluri păsărești la momente învolburate asemeni unei furtuni, urmate mai apoi, optimist, de apariția razelor de soare. Care chiar au apărut și la evenimentul nostru, deși începutul nu promitea cer senin.

Și dacă tot vorbeam de surprizele oferite de vremea capricioasă, merită să menționăm aici și dezvăluirile făcute de BBC în această primăvară. Nu pierdem nicio ocazie de a vă spune povestea, emoționantă zicem noi, originilor acestui eveniment, deloc unic în Europa. În 1924 BBC reușea, la ceas de seară, prima transmisiune live a concertului-duet interpretat de celebra violoncelistă Beatrice Harrison cu privighetoarea din grădina ei. Concertele, de mare succes la public, au continuat până în 1942. Atâta doar că, aparent, cântecul privighetorii a fost interpretat de Maude Gould, o profesionistă care imita cântece de păsări și alte sunete! Dat fiind haosul organizatoric de la fața locului, privighetoarea, care obișnuia să răspundă frecvent cântecului interpretat de Beatrice târziu în noapte, nu a răspuns cu trilurile-i cunoscute. Dar spiritul prevăzător britanic a luat în calcul această posibilitate, venind și cu varianta de rezervă. Abia în anii următori, învățând din greșeli și umblând pe vârfuri, transmisiunea le-a avut ca vedete pe artistă și pe adevărata pasăre.

Dar chiar și cu corola de minuni a lumii puțin strivită, Noaptea Privighetorilor rămâne pentru noi cel mai așteptat eveniment, cea mai frumoasă întâlnire cu publicul. La care promitem să venim în fiecare an, la început de vară, să ne bucurăm împreună de natură.

Mulțumim artiștilor, voluntarilor și gazdelor noastre!

Mai multe fotografii de la eveniment puteți vedea aici.

Eveniment realizat cu sprijinul Lidl Romania.

Dacă ți-a plăcut, distribuie