Share

Noi cuiburi artificiale pentru șoimul dunărean

La ora actuală, șoimul dunărean (Falco cherrug) mai are o populație de aproximativ 450 de perechi în Europa, jumătate aflându-se în Ungaria și Slovacia. În timpul migrației, juvenilii ajung din Spania în Kazahstan , dar petrec foarte mult timp în România, Bulgaria și Serbia. Șoimul dunărean nu construiește cuiburi, preferând să le ocupe pe cele […]

La ora actuală, șoimul dunărean (Falco cherrug) mai are o populație de aproximativ 450 de perechi în Europa, jumătate aflându-se în Ungaria și Slovacia. În timpul migrației, juvenilii ajung din Spania în Kazahstan , dar petrec foarte mult timp în România, Bulgaria și Serbia. 

Șoimul dunărean nu construiește cuiburi, preferând să le ocupe pe cele gata construite de ciori. Din acest motiv, cuiburile artificiale montate prin proiectul “LIFE Conservarea Șoimului dunărean în NE Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia” reprezintă o măsură foarte bună pentru conservarea acestei specii. 

După ce au fost montate cuiburi în Dobrogea, proiectul a fost extins și în Oltenia. Această acțiune nu ar fi putut avea loc fără implicarea personalului Grupului CEZ în România. „Noi am făcut o cerere prin care le solicităm asistență și ni s-a răspuns prompt, ne-a fost oferit sprijin  și am obținut acordul top-managementului companiei pentru amplasarea de cuiburi artificiale pe liniile de înaltă tensiune. Nu vreau să creadă cineva că aduc laude exagerate, dar oamenii de la CEZ Distribuție s-au mișcat extraordinar de bine. În scurt timp aveam acordul, iar în timp și mai scurt am mers pe teren să alegem locațiile și s-a trecut la amplasarea de cuiburi pe stâlpii de înaltă tensiune”, spune biologul Marius Drugă, asistent de proiect. 

De asemenea, dl Ion Dobrescu, Director executiv – Membru al Directoratului CEZ Distribuție și-a exprimat deschiderea față de astfel de acțiuni: “Sprijinul oferit de CEZ Distribuție în acest proiect este în primul rând în legătură directă cu politica Grupului CEZ în România care presupune implicarea noastră în comunitățile locale, dar și în alte domenii care țin de viitor, precum ecologia și mediul înconjurător, respectând totodată și legislația în vigoare. Încurajăm acțiunile de protejare și conservare a mediului natural și suntem mulțumiți că, pe lângă alte proiecte de acest gen, desfășurate în 2014, am reușit să ne implicăm și în acestă acțiune de conservare a Șoimului dunărean. Cunoaștem faptul că această specie a devenit rară și apreciem că prin montarea în condiții de siguranță a unor cuiburi artificiale pe liniile de distribuție electrică de înalta tensiune, ajutăm la refacerea populației de șoim dunărean.”

Operațiunea în sine este spectaculoasă pentru simplul privitor, fiind vorba în principal despre alpinism utilitar la mare înălțime. Prima etapă constă în întreruperea alimentării cu energie electrică a liniei de înaltă tensiune, astfel încât ascensiunea să se desfășoare în siguranță. Ulterior cutiile metalice care servesc drept cuiburi artificiale pentru această specie sunt înălțate cu ajutorul funiilor pe scripeți până la un profesionist de la CEZ Distribuție, care le montează după specificațiile specialiștilor ornitologi. Cuibul este suspendat, la o înălțime de câteva zeci de metri pe stâlp și are două deschideri, spre est și spre vest. Operațiunea a fost repetată pentru realizarea mai multor cuiburi. 

Șoimul dunărean este o specie extrem de sensibilă la deranjul oamenilor și de aceea nu vom divulgă locațiile în care au fost amplasate aceste cuiburi.

În România, proiectul este implementat de Societatea Ornitologică Română în parteneriat cu Grupul Milvus. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie