Share

Noi dezbateri pentru Lacul Beibugeac

Dacă e să dăm crezare superstițiilor, atunci în fiecare zi de marți sunt trei ceasuri rele. Dar nouă ne-au mai rămas 21 de ceasuri bune pentru data de 21 octombrie 2014, când a avut loc o nouă dezbatere publică în cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac”.

Staff-ul SOR implicat în proiect i-a avut ca parteneri de dezbatere pe reprezentanții mai multor instituții interesate de viitorul plan de management. Un astfel de plan devine legea care guvernează o arie naturală protejată, iar prevederile sale sunt dezbătute de custode (SOR) cu toți stakeholder-ii din zonă.

Aceasta a fost a două dezbatere publică, iar staff-ul SOR chiar s-a arătat încântat de discuțiile avute. „Au fost discuții vii, cu oameni care cunosc foarte bine zona și care cunosc ceea ce înseamnă conservare. Din partea Consiliului Local din Murighiol a participat domnul Marcel Iancovici, care este și ranger ARBDD, deci chiar era pus la punct cu absolut tot ce se întâmplă acolo. Din partea INCDD a fost prezent domnul Kiss Botond, deci măsurile noastre de conservare au primit comentarii pertinente, dar mai ales din partea unor persoane mai mult decât competente. Doamna Parpala de la APM și doamna Alecsiev de la ARBDD ne-au oferit și ele puncte de vedere de care vom ține cont. Și nu în ultimul rând, îi mulțumim și doamnei învățătoare Mariana Deacude la Școală din Murighiol pentru prezența și pentru feedback-ul oferit”, a spus managerul de proiect Lavinia Todorova.

Una dintre măsurile de conservare asupra căreia s-a discutat îndelung a fost cea care propune ca păsările din zonă să fie ajutate să cuibărească aici cu succes. Pentru a atinge acest obiectiv, SOR a propus trei modalități. Prima dintre ele este crearea de ascunzișuri artificiale pentru păsările care cuibăresc pe sol: țevi, cutii, țigle care să le permită puilor să se ferească de prădători. O a două astfel de măsură este crearea unor platforme artificiale, situate pe apa lacului, unde păsările să poată cuibări în siguranță, fără că șacalii și câinii să ajungă la ele.

Nu în ultimul rând, SOR propune crearea unei insule artificiale pe care păsările să poată cuibări. Una din cele două insule ale lacului este legată de uscat printr-o limba de nisip. Dacă se va excava în jurul insulei, atunci păsările vor putea cuibări aici fără niciun fel de deranj din partea oamenilor sau a animalelor de pradă.

În cadrul proiectului va mai avea loc o nouă dezbatere publică pe dată de 16 decembrie 2014.

Dacă ți-a plăcut, distribuie