ȘTIRI PROIECT ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Noi dezbateri pentru Lacul Beibugeac
28 octombrie 2014
Dacă e să dăm crezare superstițiilor, atunci în fiecare zi de marți sunt trei ceasuri rele. Dar nouă ne-au mai rămas 21 de ceasuri bune pentru data de 21 octombrie 2014, când a avut loc o nouă dezbatere publică în cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac”.
Staff-ul SOR implicat în proiect i-a avut ca parteneri de dezbatere pe reprezentanții mai multor instituții interesate de viitorul plan de management. Un astfel de plan devine legea care guvernează o arie naturală protejată, iar prevederile sale sunt dezbătute de custode (SOR) cu toți stakeholder-ii din zonă.
Aceasta a fost a două dezbatere publică, iar staff-ul SOR chiar s-a arătat încântat de discuțiile avute. „Au fost discuții vii, cu oameni care cunosc foarte bine zona și care cunosc ceea ce înseamnă conservare. Din partea Consiliului Local din Murighiol a participat domnul Marcel Iancovici, care este și ranger ARBDD, deci chiar era pus la punct cu absolut tot ce se întâmplă acolo. Din partea INCDD a fost prezent domnul Kiss Botond, deci măsurile noastre de conservare au primit comentarii pertinente, dar mai ales din partea unor persoane mai mult decât competente. Doamna Parpala de la APM și doamna Alecsiev de la ARBDD ne-au oferit și ele puncte de vedere de care vom ține cont. Și nu în ultimul rând, îi mulțumim și doamnei învățătoare Mariana Deacude la Școală din Murighiol pentru prezența și pentru feedback-ul oferit”, a spus managerul de proiect Lavinia Todorova.
Una dintre măsurile de conservare asupra căreia s-a discutat îndelung a fost cea care propune ca păsările din zonă să fie ajutate să cuibărească aici cu succes. Pentru a atinge acest obiectiv, SOR a propus trei modalități. Prima dintre ele este crearea de ascunzișuri artificiale pentru păsările care cuibăresc pe sol: țevi, cutii, țigle care să le permită puilor să se ferească de prădători. O a două astfel de măsură este crearea unor platforme artificiale, situate pe apa lacului, unde păsările să poată cuibări în siguranță, fără că șacalii și câinii să ajungă la ele.
Nu în ultimul rând, SOR propune crearea unei insule artificiale pe care păsările să poată cuibări. Una din cele două insule ale lacului este legată de uscat printr-o limba de nisip. Dacă se va excava în jurul insulei, atunci păsările vor putea cuibări aici fără niciun fel de deranj din partea oamenilor sau a animalelor de pradă.
În cadrul proiectului va mai avea loc o nouă dezbatere publică pe dată de 16 decembrie 2014.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.

Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.