Share

Noi seminare cu elevii din Murighiol

În luna aprilie a anului 2015 au fost făcuți și unii dintre ultimii pași către finalizarea proiectului “Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac”, proiect implementat de Societatea Ornitologică Română.

Ultimele acțiuni au fost cele care au vizat noi seminare cu elevii din școlile comunei Murighiol, comună pe rază căreia se află aria naturală protejată. Trecuse mai bine de jumătate de an de când echipa SOR nu mai fusese la cei mici, dar a fost de parcă plecasem ieri. În Sarinasuf i-am salutat de la intrarea în clasă și cei mici ne-au spus pe nume. Nu ne uitaseră. Iar broșură și pliantul realizate în cadrul proiectului se aflau la loc de frunte, pe raftul cu materiale bibliografice ale clasei. A urmat o avalanșă de mâini ridicate și fluturate: voiau să ne povestească despre speciile văzute, când și unde, cu cine erau și ce li s-a părut frumos la păsări.

Broșură a fost apoi principalul punct de interes. Fiecare specie este prezentată cu fotografie, denumire populară și științifică, precum și date despre localizarea în sit. Dar nu era de ajuns pentru micuții lipoveni. Au cerut detalii despre fiecare dintre specii: de ce își face călifarul vizuină, de ce are piciorongul cele mai lungi picioare din lumea păsărilor și e atât de mic, de ce vântureii de seară sunt “de seară” și alte asemenea curiozități de copil. Luați de entuziasmul celor mici, expertul de comunicare și ornitologul au și întârziat la celelalte întâlniri cu elevii de la școală din Murighiol.

Întârzierea a fost totuși în limitele acceptate de curtoazie – nu mai mult de cinci minute. Mașina de teren abia făcea față gropilor din asfaltul drumului care leagă Sarinasuf de Murighiol, drum aflat în renovare totală la ora la care aveau loc seminarele. Până la urmă, elevii din Murighiol au avut parte de două prezentări succesive, prezentări pline de păsări și detalii despre viață lor.

S-a început cu cele pe care le pot observă zilnic, dacă ajung pe malul lacului Beibugeac, specii descrise în broșurile din proiect. Apoi au cerut ei să știe care sunt toate speciile de păsări prezentate în revista SOR – Despre păsări – așa că a urmat “analiză pe text” pentru fiecare dintre ele. Când și unde cuibăresc, de ce oare iernează la noi, cum se descurcă șoimii fără să își construiască un cuib …, alte curiozități de copil. Nu în ultimul rând, cum pot face oamenii să ajute speciile de păsări sălbatice – capitol la care toate urechile erau ciulite.

Dacă ți-a plăcut, distribuie