Share

Nu doar păsările migrează primăvara. Șoferi, atenție la amfibieni!

Amfibienii (broaștele, salamandrele și tritonii) sunt animale cu un ciclu de viață complex și, după cum sugerează și numele, își împart viața între habitatele terestre (păduri de foioase/conifere și pajiștile adiacente) și cele acvatice.

Reproducerea lor este strâns legată de habitatele acvatice. De aceea, amfibienii se deplasează sezonier către bălțile de reproducere și înapoi spre habitatele terestre.

Acest fenomen, care are loc în decurs de câteva săptămâni la începutul primăverii, presupune deplasarea în masă a amfibienilor din habitatele de hibernare către bălțile de reproducere.

Rutele de migrație nu sunt însă lipsite de pericole. Pe lângă pericolul de a fi prădați de prădători naturali (păsări, mamifere) amfibienii sunt expuși și unor pericole de natură umană, fiind nevoiți să traverseze diverse obstacole în fiecare an.

Dezvoltarea rețelelor de drumuri și circulația intensă, extinderea localităților și poluarea cu lumină, reprezintă unele dintre barierele fizice și capcanele mortale pentru amfibieni în încercarea lor de a se reproduce.

Când se poate observa migrația amfibienilor?
Pe măsură ce se încălzește vremea, iar zilele devin tot mai ploioase, putem observa migrația în masă a unor specii de amfibieni. În serile ploioase de primăvară sute de exemplare se strâng pentru a se deplasa în masă către bălțile de reproducere, parcurgând uneori distanțe considerabile.

În aprilie – mai, când temperaturile sunt favorabile, specii precum broasca roșie de munte, salamandra sau broasca râioasă brună, părăsesc adăposturile din zonele terestre și pornesc într-o călătorie, deseori lungă, având un scop comun: împerecherea. Aceste deplasări sezoniere oferă un minunat spectacol nocturn pentru iubitorii de natură.

Metodele lor de orientare sunt complexe și încă nu sunt pe deplin înțelese. Studii experimentale ne arată însă că unele specii manifestă o fidelitate ridicată față de bălțile de reproducere și teritoriu. Rutele de migrație sunt bine stabilite și folosite an de an de către amfibieni pentru a naviga cu succes către bălți, folosindu-se de diverși stimuli externi (vizuali, olfactivi, magnetici).

De ce traversează amfibienii pe carosabil?
Extinderea rețelelor de drumuri și a construcțiilor umane a condus la întreruperea conectivității între diversele tipuri de habitate esențiale pentru supraviețuirea amfibienilor. Astfel, mulți indivizi sunt nevoiți să traverseze drumurile pentru a ajunge la bălțile de reproducere. Traficul rutier duce la o mortalitate anuală ridicată în rândul amfibienilor. Rata de mortalitate depinde de mai mulți factori: caracteristicile peisajului, mobilitatea speciilor sau abundența și disponibilitatea bălților.

Cum putem ajuta: conduceți prudent, trec broscuțele!
Pentru a reduce impactul negativ al drumurilor cu trafic intens, putem începe prin a conștientiza existența acestui comportament remarcabil al amfibienilor în timpul migrațiilor sezoniere. Astfel, printr-o atenție sporită la volan, mai ales în timpul nopții, putem acorda o șansă la reproducere mai multor indivizi.

Migrația amfibienilor trebuie susținută de soluții tehnice pe termen lung (tunele, țevi, podețe, viaducte, pasaje și garduri, diguri de ghidaj), operațiuni de salvare și amplasarea indicatoarelor de avertizare rutiere în zonele vulnerabile.

De ce sunt atât de importante speciile de amfibieni?
Amfibienii se numără printre cele mai periclitate organisme la nivel global. Având nevoie de habitate complexe pentru a supraviețui, pierderea sau transformarea oricărui habitat poate cauza declinul populațiilor.

Din cauza tegumentului subțire și semi-permeabil, amfibienii sunt sensibili la poluare. De aceea, unele specii de amfibieni sunt buni indicatori, întrucât situația populațiilor ne poate da indicii despre calitatea habitatului în care aceștia se regăsesc.

De asemenea, rolul lor în ecosisteme (ca prădători sau hrană) este extrem de important. Declinul sau dispariția lor pot zdruncina fundamental buna funcționare a ecosistemelor.

În viața lor de adult consumă o cantitate enormă de insecte și alte nevertebrate, devenind un insecticid natural eficient și pentru curțile și grădinile prietenoase cu natura.

Dacă ți-a plăcut, distribuie