Share

Oameni și lebede

În județul Argeș, luna februarie a fost luna în care sucursala Pitești a hrănit păsările acvatice. Lebede, lișițe, rațe – toate aveau nevoie de hrană pentru a trece de ultimele geruri ale iernii. Iar o mână de oameni – membri și voluntari ai SOR - au reușit să ajute păsările - au hrănit păsările care iernează pe lacul de acumulare Pitești de pe râul Argeș, în zona numită de localnici Podul Viilor. Dar, ne place sau nu, hrănirea păsărilor de apă pe timp de iarnă are și o față foarte urâtă. Gestul frumos al unor oameni merge, din păcate, mână în mână cu braconajul.

Meniu de Chefi
Ornitologii și păsărarii argeșeni au pregătit un „meniu” variat pentru lebede. Felul principal a fost compus din boabe de porumb. S-a adăugat o garnitură de morcovi, cu un topping de cartofi tocați mărunt – iar hrana a fost servită undeva spre coada lacului, în apropierea podului care traversează râul Argeș, cunoscut de localnici sub numele de Podul Viilor. Aici sunt cele mai mari aglomerări de păsări acvatice – lebede, lișițe, rațe etc. Și, în ciuda căldurii din ultimele zile, piteștenii de la SOR au continuat să le hrănească, până când au epuizat hrana achiziționată. „Am văzut partea frumoasă a lucrurilor: oameni care s-au unit să ajute păsările. Nu am fost singurii care au adus mâncare – zilnic aducea cineva boabe de porumb, morcovi tocați și pâine. În afară de boabe de porumb, le-am mai dat cartofi și varză tocată, toate fiind pe placul lor. Ajutorul cel mai mare l-am primit de la Mihai Stancu, pensionar care locuiește aproape de locul de hrănire și zilnic avea grijă să hrănească lebedele. Lui ținem să îi mulțumim în mod special”, a spus Adrian Mestecăneanu, piteșteanul care este și membru în Consiliul Director al SOR.

Braconaj rudimentar
Surpriza nu a fost că păsările chiar aveau nevoie de hrană, ci faptul că acolo cineva chiar a încercat să braconeze lebede. „Nu am văzut câini sau alte carnivore care să atace lebede, însă, cu siguranță, unele ființe bipede o fac. Sunt mai multe indicii. În dimineața zilei de 18 februarie, păsările au fost foarte temătoare, apropiindu-se de hrană doar după ce ne-am îndepărtat. Am găsit pâine pe mal, la mare distanță de apă și tot pe mal, am găsit bâte, șipci și o prăjină din lemn. Și mai evident, am descoperit o bâtă prevăzută la capăt cu un cârlig de sârmă, cu care să fie prinse păsările”, a spus Adrian Mestecăneanu, membru al Consiliului Director al SOR și participant la acțiunile de hrănire.

Dacă ți-a plăcut, distribuie