Share

Observație uluitoare: 7500 de ielcovani (Puffinus yelkouan) în apele Mării Negre

Nu ne plac titlurile de tabloid, cu “uluitor” și “nemaipomenit”, dar de data aceasta nu avem încotro: observația făcută de colegul nostru Emil Todorov ne-a uimit pe toți. La doar o săptămână după ce a fost observat un grup de 1000 de ielcovani (Puffinus yelkouan) în apele teritoriale române ale Mării Negre, o altă observație extrem de importantă a avut loc.

Nu mai puțin de 7500 de ielcovani (Puffinus yelkouan) au fost văzuți pe 2 mai, între orele 15 și 18, din punctul de observare de pe plajă Vadu din județul Constanța. Ielcovanii (Puffinus yelkouan) au trecut în două stoluri mari de câteva mii de exemplare și în mai multe grupuri mici. Toți se îndreptau spre nord.

Puțin mai târziu, câteva mii de ielcovani (Puffinus yelkouan) au revenit la Vadu și au început să se hrănească alături de pescăruși, chire, pelicani și cormorani. La o jumătate de ora după ce “au cinat”, păsările au plecat din nou spre nord. Această observație este una istorică pentru ornitologii din România, este cea de-a două observație ca mărime a unui grup de ielcovani.

În 1974, pe 27 iulie, la Capul Midia, a mai fost văzut un grup mai mare, care număra 20.000 de indivizi. Aprilie și mai sunt lunile când specia este prezentă în apele teritoriale române, deoarece urmărește mișcările a mai multe specii de pești, în principal hamsii și șprot, care sunt hrana preferată a ielcovanilor.

Dacă ți-a plăcut, distribuie