Share

Olimpiada Speciilor – confruntarea finală a celor mai buni tineri păsărari

217 elevi s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei Speciilor, care a avut loc în perioada 27 aprilie – 10 mai. Concursul de identificare a păsărilor comune din România s-a desfășurat online și a fost organizat de Societatea Ornitologică Română.

Din cei 217 elevi calificați în faza finală, doar 160 au participat la concursul online. Restul fie nu s-au prezentat, fie nu au rezolvat testul până la capăt.

Tinerii iubitori de păsări au trebuit să răspundă la un set de 20 de întrebări cu mai multe variante de răspuns și au avut de recunoscut specii de păsări, dar și insecte, reptile, amfibieni, mamifere și plante. În plus, copiii au trebuit să recunoască diferențele dintre o hrănitoare, un cuib artificial și o căsuță cu rol decorativ.

Concurenții care au accesat un anumit test de pe mai multe conturi sau au rezolvat și alte teste nespecifice vârstei lor au fost eliminați petru nerespectarea regulamentului competiției.

Din cei 160 de concurenți, 49 au obținut punctajul maxim, iar departajarea lor s-a făcut în funcție de timpul în care au rezolvat testul.  La fiecare categorie au fost premiați primii 3 clasați (locul I, II și III), fiind acordate și 2 mențiuni.

Premiile oferite constau în cărți, tricouri și insigne.

Olimpiada Speciilor a avut 3 etape, nivelul de dificultate crescând de la etapa județeană la cea națională. La faza județeană, care s-a desfășurat între 13 și 26 ianuarie, au participat aproape 2.500 de elevi. Ca noutate în acest an școlar, la această etapă au luat parte și peste 200 de cadre didactice. Primii 10 elevi din fiecare județ s-au calificat în etapa regională, adică 220 elevi din clasele I-IV, 360 elevi din V-VIII și 174 din IX-XII. Etapa regională a avut loc în perioada 2 – 15 martie, iar aproape 600 de concurenți au rezolvat testele.

Pentru instituțiile de învățământ înscrise în programul Școli Prietenoase cu Natura, participarea la Olimpiada Speciilor reprezintă una din cele cinci activități obligatorii pentru obținerea plăcuței cu titlul de „Școală Prietenoasă cu Natura” sau pentru menținerea acestei certificări.

Felicitări câștigătorilor, dar și participanților care, de la o etapă la alta, au devenit mai buni etalând cunoștințe avansate în procesul de identificare a speciilor comune. Le mulțumim și cadrelor didactice fără de care concursul nu ar fi avut o popularitate atât de mare.

Dacă ți-a plăcut, distribuie