ȘTIRI PROIECT ROSPA0059 Lacul Strachina
Operațiunea Monstrul pe Lacul Strachină
30 iulie 2014
Prima acțiune de pescuit din cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistica ROSPA0059 Lacul Strachină” a avut loc în luna iulie.
Departe de scenele desprinse din filmul „Operațiunea Monstrul”, acțiunea presupunea prinderea de pești din lac pentru a vedea varietatea de specii, numărul lor, starea lor de sănătate etc.
La acțiune nu au participat doar experții ihtiologi din proiect, ci mai mulți specialiști din SOR, cu gândul că va fi nevoie de mai multe mâini care să tragă peștii din apă. Din păcate, socoteală de acasă și cea din târg nu se potrivesc. Apă lacului are un conținut de sare destul de ridicat, este salmastră. În acest caz, electrofishing-ul a ieșit din ecuație, deci s-a optat pentru plase de pescuit și pentru capcane de pești.
Specialiștii din cadrul proiectului au adus nu mai puțin de 10 plase, fiecare cu o lungime de 30 de metri. Acestora, li se adăugau încă cinci ave și încă cinci panouri, cum sunt denumite diferitele capcane pentru pești pe care le folosesc specialiștii.
Arsenalul de plase a fost amplasat în apropiere de pensiunea de pe malul lacului Strachină, în apropiere de stufăriș. Din barcă sau de pe mal, toți specialiștii ajutau la întinderea plaselor, încercând să și mențină liniștea, să nu sperie peștii. Speranțe erau multe, oameni destui, peștele să vină.
Timp de două ore, seară, au fost întinse plase și amplasate capcane diferite pentru pești de toate mărimile, de la cei mici la cei medii și mari. A urmat o noapte liniștită, iar a două zi, dis de dimineață, ihtiologi și specialiști de la SOR trăgeau de plase, cu ochii după pești. Ca și în „Operațiunea Monstrul”, peștii cei mari s-au lăsat așteptați.
Nu a fost nevoie că specialiștii să cumpere pești de la localnici, dar nici nu putem numi un succes ceea ce s-a întâmplat. Din totalul de 10 plase și 10 capcane, doar în cinci plase aveau peste. Și o singură specie: caras. Surprinzător, în plasele întinse de ihtiologi se aflau doar exemplare frumușele de caraș, de aproximativ 20 de centimetri lungime. Niciun oblete, niciun ciortan sau crap, nicio roșioară sau plătică, doar carași.
„La prima vedere, acțiunea nu a fost chiar una de succes. Dar și din greșeli se poate învață. Am stat și am analizat datele și tot ce s-a întâmplat și am decis că la viitoarea acțiune să amplasăm plase și capcane în alte locații. Ca un indiciu… în apropiere de locurile unde se hrănesc păsările de apă”, a spus managerul de proiect Mirela Gavrilă.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.