Share

Ornitodata e online

Actualizarea periodică a cunoștințelor legate de răspândirea speciilor și a aspectelor legate de ecologia lor (reproducere, migrație sau iernare) constituie un element cheie în abordarea problemelor de conservare.

Ornitodata este Baza de Date cu observații de păsări a Societății Ornitologice Române. Baza de Date a fost concepută ca un instrument care să faciliteze colectarea și răspândirea datelor observaționale între persoanele interesate de acest subiect.
Invitația se adresează tuturor persoanelor interesate de ornitologie, profesioniști sau amatori, care colectează sistematic date despre prezența speciilor în România. Centralizarea datelor într-un sistem comun aduce avantajele specifice seturilor mari de date: imagine de ansamblu, detaliu și reprezentativitate.

Ornitodata se ghidează pe principiul datelor cu acces public, specific și altor baze de date din domeniu (Observado, eBird etc.). Datele colectate în baza de date Ornitodata aparțin observatorilor care au efectuat aceste observații. Fiecare observator înregistrat poate alege dacă își face publice datele (opțiune recomandată de noi pentru majoritatea datelor) sau le păstrează private (în special date sensibile, precum cele legate de cuibăritul unor specii rare sau periclitate). Fiecare observator are acces nelimitat la datele personale și poate explora datele încărcate de colegi. Ornitodata oferă două interfețe de explorare: una sintetică (tabelară) și una vizuală (hartă), ambele dotate cu unelte diverse de filtrare, care să ofere utilizatorilor un acces cât mai complex la datele existente.

Societatea Ornitologică Română (SOR) utilizează datele colectate în interes științific, pentru actualizarea informației privind distribuția speciilor de păsări în România, a statutului acestora de cuibărire, precum și actualizarea altor aspecte legate de ecologia avifaunei.

Baza de date include în acest moment date nesistematice (ocazionale) precum și date colectate sistematic conform metodologiei de tip Atlas. Datele existente vor fi actualizate periodic prin includerea altor seturi de date colectate de-a lungul timpului de către colaboratorii Societății Ornitologice Române. Scopul Ornitodata este de a oferi o imagine cât mai completă a distribuției speciilor de păsări bazată pe datele observaționale acumulate de-a lungul timpului.

Dacă doriți să contribuiți cu observații valoroase la cunoașterea răspândirii speciilor de păsări pe teritoriul României, Ornitodata vă pune la dispoziție o unealtă dedicată!

Pagina web a bazei de date: https://pasaridinromania.sor.ro/ornitodata

Pentru întrebări / suport tehnic și feedback, vă rugăm să ne contactați.

Dacă ți-a plăcut, distribuie