Share

Păducelul

Toamna târziu sau iarna, în plimbările noastre în natură e aproape imposibil să nu îl remarcăm. Micile fructe abundă pe ramuri, mii și mii de globuri roșii în miniatură. Deloc pretențios, dar destul de longeviv, păducelul e larg răspândit, crescând în zăvoie luminoase, liziere de pădure sau în tufărișuri.

Foarte rămuros, dar și spinos, acest arbore poate atinge o înălțime de 8 metri. Scoarța e verde oliv și pe măsură ce arborele crește, devine maronie, solzoasă, cu crăpături longitudinale. Frunzele aspre, adânc crestate apar înaintea florilor. În mai – iunie înflorește splendid, florile albe, grupate în umbele de câte 6-10 deschizându-se la capătul lăstarilor. Dacă pentru noi parfumul intens al florilor de păducel Crataegus monogyna nu este prea atrăgător, pentru insectele polenizatoare este irezistibil.

Acest arbore oferă hrană pentru mai mult de 150 de specii diferite de insecte. Florile sale sunt o sursă bogată de nectar pentru albine, fluturi și alte insecte polenizatoare. Frunzele păducelului sunt apetisante pentru omizile multor fluturi de noapte și pentru alte specii de insecte. Fructele sunt comestibile. Au pulpa făinoasă și un singur sâmbure.

Toamna rodește bogat și fructele, grupate în ciorchini, rezistă pe ramuri multă vreme, până aproape în primăvară. Grauri, cinteze, pițigoi albaștri, mierle și ceilalți sturzii, veverițele și alte mici rozătoare se înfruptă din roadele gustoase ale păducelului. Însă vizitele zburătoarelor sunt benefice pentru păducel, pentru că semințe sale sunt răspândite de păsări.

De-a lungul timpul și noi, oameni, am descoperit câte avantaje avem dacă plantăm păducel în apropierea casei. Recunoscut pentru proprietățile curative deosebite, este bun și pentru proprietățile noastre, dacă îl plantăm ca gard viu. Ușor de cultivat, crește rapid și coroana densă și spinoasă formează o barieră de netrecut pentru nepoftiți, dar nu și pentru mierle și alte cinteze, care vor cuibări aici în siguranță.

Decorativ, ușor de întreținut, rezistent și nepretențios, comunul păducel este o planta valoroasă pentru atât de multe vietăți sălbatice, dar și pentru noi. De aceea, ar trebui să fie de nelipsit din orice grădină prietenoasă cu natura, din orice parc.

 

Un articol de Mihaela Simion

Dacă ți-a plăcut, distribuie