Share

Păsările Clujului au propriul lor atlas bilingv

Atlasul Păsărilor Clujului este o inițiativă a ornitologilor clujeni pornită din pasiune și ambiția de a realiza primul atlas ornitologic urban din România. 2021 este anul în care apare ediția I revizuită, disponibilă și publicului, precum și varianta în limba maghiară, „Kolozsvár madarainak atlasza”, de data aceasta o premieră.

Ediția de față este, de fapt, o completare și actualizare a primei ediții a Atlasului Păsărilor Clujului, apărută în anul 2017. Acea ediție a apărut cu ajutorul unei finanțări parțiale din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, și a fost distribuită gratuit școlilor, universităților și bibliotecilor din oraș, peroanelor implicate în protecția naturii din Cluj. Interesul mare din partea publicului larg ne-a motivat în încercarea de a tipări atlasul, astfel ca toți iubitorii de păsări să îl poată duce cu ei în plimbările prin parcurile și spațiile verzi ale Clujului.

Cartea include atât cele 75 de specii de păsări cuibăritoare în Cluj, unele descrise detaliat, altele descrise sumar, cât și 20 de specii comune care iernează sau sunt în migrație la noi în oraș. Suplimentar, atlasul oferă informații generale despre protecția păsărilor și a naturii, dar și o selecție de locații din oraș, în care iubitorii de păsări și natură, turiști sau rezidenți, pot găsi o diversitate mai mare de specii.

Pentru fiecare specie sunt oferite informații relevante la nivelul orașului, câteva date despre biologia acesteia, fotografii realizate în majoritatea cazurilor chiar în Cluj și, bineînțeles, harta de distribuție care oferă o imagine de ansamblu a răspândirii și abundenței fiecărei specii cuibăritoare din oraș.

Atlasele urbane au rol științific, prin determinarea distribuției speciei, rol social, putând contribui la susținerea unor activități educaționale, de ecoturism, sau birdwatching, dar pot avea și un rol conservativ. De exemplu, datele colectate pentru „Atlasul păsărilor Clujului” între 2014 și 2018 au plasat pe prima poziție Parcul Est, ca fiind zona cu cea mai bogată biodiversitate din oraș. Atlasul a stat la baza documentației pentru concursul de proiecte de amenajare a viitorului Parc Est din Cluj, iar proiectul câștigător încorporează idei valoroase de punere în valoare a acestei biodiversități, sub forma unui parc natural urban.

Ieșirea în lume a acestei ediții a avut loc la Festivalul Internațional de Carte Transilvania, desfășurat la Cluj între 16 și 19 septembrie. La stand am avut parte de mulți vizitatori și cumpărători interesați de păsările și natura din orașul lor.

Atlasele pot fi achiziționate în continuare din Shop-ul SOR sau din biroul din Cluj.

Atlasul păsărilor Clujului / Kolozsvár madarainak atlasza, Cluj, 2021
Autori: Ferenc Kósa, Cristian Domșa, Benkő Zoltán, Veres-Szászka Judit

Dacă ți-a plăcut, distribuie